Pastís amb crema de llimona de tofu {Ventanas Verdes}

Titol tofu vintage
Ja ha passat un mes i torna el repte de Ventanas Verdes, una finestra oberta a la cuina saludable amb ingredients naturals i ecològics.
El repte d’aquest mes era preparar una recepta amb tofu, i Déu ni do de repte! Algunes de nosaltres no havia preparat mai abans tofu, i jo mateixa ni l’havia menjat abans, així que el resultat de com aniria era una sorpresa.
gerra llet de soja vintage
Una cosa sabia del tofu: que es un producte 100% vegetal, d’alt contingut proteïc amb 0% de colesterol i a nivell gustatiu té la propietat d’absorvir el gust dels aliments que l’acompanyen. Aleshores tenia clar que el meu plat per aquest repte seria un postre, el més saludable possible!
I vaig triar la llimona com a ingredient protagonista.
capseta llimones vintage
Tot el procès elaboració m’ha recordat la manera tradicional d’elaborar formatge, en concret la de fer mató, que encara no he fet mai, però m’encanta el seu gust! Qui es resisteix a passar per Montserrat i no comprar una terrineta de mató? Doncs bé, podriem dir que el seu parent més pròxim en versió vegetal és el tofu.
Llista dels ingredients que necessitem per fer el pastís complert:
  • Llet de soja
  • 2 llimones
  • farina integral
  • oli d’oliva
  • aigua
  • sucre moreno
  • mel
Receptari tapet tmx amb fils vintage
Ingredients per fer el tofu:
  • Llet de soja: 1 litre i mig. Ha de ser sense cap additiu i a temperatura ambient
  • Suc de llimona recent exprimit
La recepta la vaig preparar amb la thermomix per la seva facilitat d’ús:
1. Posar la llet de soja dins el vas i programar 5 minuts a 60º i velocitat 2.
2. Incorporar el suc de llimona i programar 10 segons a velocitat 4.
3. Deixar-ho quatllar al vas durant una hora i mitja, deixant el vas tancat i amb el gotet posat.
En comptes de llimona es pot utilitzar nigari (clorur de magnèsi) perque el tofu quatlli. Estic segura que alguna de les participants a Ventanas Verdes ha fet el tofu de manera totalment tradicional i sense thermomix. Al cap d’avall de la recepta us deixo els seus enllaços perque pugueu consultar les receptes receptes i propostes.
Font: Cuida tu salud con thermomix
ingredients tofu vintage
Passat aquest temps ja podem col·lar el tofu. Necessitarem un drap de cotó i un escòrredor.
Escorreguent tofu vintage
Enroscant les puntes del drap, apretem bé per escòrrer tot el sèrum. Aquest sèrum l’hem de guardar per conservar el tofu desprès.
Escorregut tofu destapat vintage
Un cop ben escòrregut, traspassar el tofu a un recipient amb orificis (pot ser una cistelleta) recobert amb gassa.
Posar al damunt un pes d’1kg per deixar seguint escorrent tot el sèrum.
Guardar a la nevera durant un mínim de 6 hores. Passat aquest temps ja tindrem el tofu a punt per ser consumit.
Llet de soja amb tofu vintage
Llet de soja i tofu vintage
Tofu destapat 2 vintage
Tofu primer pla vintage
Ara passem a elaborar la base del pastís. Ho fem amb una massa quebrada d’ingredientes especials:
  • 350 grams de farina integral
  • 130 grams d’oli d’oliva
  • 150 grams d’aigua
  • 10 grams de sucre moreno
Elaboració:
  • Pesar i reservar la farina
  • Pesar i escalfar l’oli 2 minuts a Tª Varoma i velocitat 1.
  • Abocar la farina reservada, afegir l’aigua i el sucre moreno.
  • Treure la temperatura i mesclar uns 20 segons a velocitat 6, fins que tinguem una massa homogenia.
  • Retirar la massa, fer boletes de la mateixa mida i aplanar amb un corró.
  • Folrar la base d’un motlle desmotllable. Amb l’ajut d’una forquilla punxar les parets i base de la massa, per evitar que aquesta s’infli al coure’s.
  • Escalfar el forn a 190ºC
  • Abans d’enfornar posar un paper vegetal damunt de la massa i omplir-la amb fessols crus, per fer pes i evitar que la base faci butllofes durant el procès de cocció.
  • Quant veiem que la massa per les vores comença a estar cuita, podem retirar la paperina de fessols i acabar de deixar de coure la massa fins que estigui daurada-torrada. (Ho sento no vaig estar mirant el rellotge)
Motlle amb fessols vintage
Tarta tartaletes i fessols vintage
Desmotllant tarta gran vintage
Mentre tenim la massa coent-se al forn, aprofitem per fer la crema de llimona de tofu (ingredients):
  • la pell ratllada d’1 llimona
  • el suc d’una llimona
  • 2 cullerades soperes de mel
  • 350 grams de tofu
Elaboració de la crema de llimona de tofu:
  • En una batedora posar tots els ingredients i batre perque quedin ben barrejats.
Cream lemon tofu
Per acabar el pastís vaig posar-hi uns quants fruits del bosc.
Tots els ingredients farciment vintage
Ingredients farciment quadrat vintage
Mini tartaletes davant vintage
I aquesta és la presentació final del pastís:
Tot del pastis tofu
tarta tofu aprop vintage
tarta tofu vintage
Sobre tarta tofu
Pastis tofi firma vintage
Com que és una recepta laboriosa, sempre és bon moment per mentre esperem començar una labor
fils blaus vintage
Ventanas Verdes està integrat per:
I si us passeu pels seus blogs podreu veure quines són les seves altres propostes.
Desitjo que us hagi agradat i que passeu una bona Setmana Santa!


18 comentaris:

  1. Quin tros de reportatge Mglòria! Enhorabona, t'ha quedat molt lluït!
    Una recepta "alternativa" de luxe!

    ResponElimina
  2. Buenos días!!! Me das un trocito para mi ti, combinaría a la perfección, estoy golosa últimamente :) Me ha gustado muchisismo, seguro que esta rico, rico. Y las fotos niña, una preciosidad. Beses

    ResponElimina
  3. Si fins i tot has fet el tofu, genial. La recepta encara que sigui entretinguda, penso que deu quedar boníssima.
    Petonets

    ResponElimina
  4. Wuau quines fotos más maques, si conviden a posar se a fer el pastis, el tofu i tot i mira que ja li he dit a l Anna que de fer-ho a casa no tinc l'intenció, pero noia amb aquesta fotografia....

    salutacions

    ResponElimina
  5. fa molt bona fila i el ''pas a pas'' m'ha animat a intentar fel-lo (mirant els ingredients i una mica el procès em semblava dificilíssima). El tema del tofu casolà no el coneixia, ara toca investigar i fer proves :)

    ResponElimina
  6. Impresionant, de debó. Francament impresionant :O

    ResponElimina
  7. De momento somos las dos golositas, aver lo que nos trae Luisa :)
    Que reportaje tan amplio y bonito has preparado para tu ventana, felicidades Gloria por las fotos y por la receta!!!

    ResponElimina
  8. ¡¡¡FANTÁSTICOOO!!!, me has dejado con la boca abierta y con unas ganas que no puedo con ellas, de comerme un trozo de esta maravilla de tarta. ESPECTACULARES las fotos, qué dedicación, qué cuidado todo, qué hermosos colores y qué luz, qué luz preciosa, aterciopelada, tan suave. ¡Qué maravilla de trabajo!. Un besazo guapísima.

    ResponElimina
  9. Quina passada!!! la recepta un 10, quina gana m'ha entrat...jo faig formatge labne a partir de iogurt o kefir...pero amb llet de soja veig que també es pot fer formatge...o tofu...ho provaré de fer, encare que sense màquina...
    molts petons

    ResponElimina
  10. Gloria, me habría encantado leer todo lo que has escrito pero no lo comprendo 100%, falta un traductor amiga.
    Tus fotos tan cuidadas hacen este post precioso.
    El postre se ve riquísimo, te felicito por haber hecho el tofú sola, ya sabes que a mi no me resultó, es decir, me quedó cremoso como el tuyo, pero yo buscaba otra textura.
    Tengo que probar este pastel, se ve tan rico.
    Un abrazo grande!

    ResponElimina
  11. Mi niña las fotos preciosas. Y te ha quedado mucho mejor que a mí. Lo tengo que volver a repetir.

    Tu tarta genial y sencilla, sana. Genial. Me encanta compartir estas ventanas contigo. Bss.

    ResponElimina
  12. Glória, te ha quedado una receta estupenda!! la tuya y la Heva, ambas dulces, abrís un abanico de posibilidades que ni habría pensado con el tofu :)
    un beso.

    ResponElimina
  13. He disfrutado con este paseo entre dulces y labores. Tomo nota. Siempre había querido hacer algo dulce con tofu y esta propuesta es totalmente encantadora. Un beso...

    ResponElimina
  14. Qué pastel más rico!! Y las fotos me encantan, son preciosas! Un besito y feliz Semana Santa para ti también!

    ResponElimina
  15. Gloria que delicia de pastel has preparado. Me ha gustado mucho esta combinación que has hecho para presentar la receta, con giños a las labores.
    Las fotos te han quedado preciosas.
    Ahora si he podido hacerme seguidora. Lo he intententado en otras ocasiones, pero el dichoso blogger me daba problemas. Te voy a enlazar a mi blog y así estaré al tanto de lo que publiques.

    Besitos,

    ResponElimina
  16. Madre mía, Gloria, menudo post más soberbiamente elaborado. Y con tanto cariño y explicaciones en palabras e imágenes. Muchas gracias por la generosidad de tu tiempo y tu arte.
    El pastelito me parece una ricura, pero esa cremita de limón y tofu... uy uy uy
    Un besoteeeeeeeeeeeee

    ResponElimina
  17. Ohhhhhh, MGlòria!!!! Quina recepta, i quines fotos!!! Totes fantàstiques!!!
    Fa temps que estic out dels blocs, i quina pena que em fa perdre'm tantes coses bones!!!!! Avui, que tinc una mica de temps, he entrat casualment a la Kako i he vist aquesta iniciativa que acabeu d'encetar. Molt bé! Em penso que em tindreu de seguidora!!!!!
    Aquesta crema de llimona de tofu l'he de provar! Segur que m'encanta!
    Les fruites del bosc que hi has posat... les has caramel·litzat abans?
    Ara em passo pels altres blocs, que no em vull perdre res!!!
    Petons

    ResponElimina
  18. Quines fotos més boniques i quina bona pinta que té tot aquest farcidet de fruits vermells ... això de saber que porta tofu em tira una mica enrera però, lluït ho està ben bé!!!

    Una abraçada i fins aviat!

    Sonba&...

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria