L’Arbre de Nadal

Sí ja ho sé… arribo tard!

Però potser hi algú com jo, que encara no ha tingut temps de fer l’Arbre, i ara ha decidit preparar-lo fent-lo de manera especial.

Fa uns 5 anys vam comprar un arbre de plàstic en un comerç local oriental. Era un arbre bonic, alt que casi semblava de debò. Però només va durar 3 anys, perquè el plàstic es va anar assecant fins que un bon dia es va trencar. Aleshores a casa va començar una discussió: uns volien un arbre natural, un pi, i d’altres creiem que s’havien de buscar alternatives. Ho sento pels d' Espinelves, que cada any fan un fira per vendre l’arbre de Nadal. Però per mi, anar a Espinelves no és a prop, i sobretot em fa mal el cor de comprar un ésser viu, posar-lo a casa i que saps que morirà, i que si arriba a poder ser retornat al bosc, tindrà poques possibilitats de sobreviure degut a tants trasplants seguits. Ara bé, també us he de dir que no hi ha rés més bonic que els abets adornats, així que no deixeu de visitar la Fira d'Espinelves.

Així que va imperar una alternativa més ecològica. Es tractava de fer un arbre nosaltres mateixos, aprofitant materials de la terra, pròxims a nosaltres, que no signifiques malmetre rés i que a més a més fos de fàcil emmagatzemar.

I així és com va néixer l’Arbre de Nadal de casa: fet amb branquillons d’avellaner.


DSCF6695blog


Es tracta d’un tronc central que és la base de l’estructura. En aquest tronc central s’hi posen branques subjectades amb brides (que posteriorment podeu dissimular cobrint amb cordill o llana). Les de la base són troncs més llargs, i els de la superfície troncs més petits. L’estructura central s’aguanta a terra perquè està inserida dins d’una base d’aquelles que vénen per aguantar els para-sols a l’estiu. Per tapar la base vaig comprar en una Fira de Nadal similar a la Fira de Santa Llúcia (se’n fan moltes arreu de Catalunya) amb una tela decorada per aquesta finalitat (les que sigueu destres amb el fil i l’agulla també us el podeu confeccionar vosaltres mateixes!).

Ara ja tenim l’estructura, passem doncs a la decoració.

Aquest últims anys hem tingut d’estrella a l’Arbre una corona de bicicleta. Ens agraden molt les bicicletes, i el color platejat li dóna un aire molt lluent. Un cop més les peces reciclades guanyen protagonisme.


DSCF6696blog


Enguany m’he decantat per una estrella feta de paper a to amb la decoració. És un maxi pompó fet amb paper de seda.


DSCF6485blog


Per fer el pompó vaig seguir el tutorial de la Martha Stewart. Per veure com es fa prémer aquí. Necessitarem: 40 cm de filferro, 8 fulls de paper de seda i unes tisores. Us ensenyo les fotografies del seu tutorial:

image 1. Doblegar en forma d’acordeó els 8 fulls de paper de seda.

image 2. Tallar els extrems de manera arrodonida. I subjectar amb el filferro per la meitat.

image 3. Obrir els fulls fins a formar el pompó.



I la resta de decoració de l’Arbre fet amb galetes vermelles!


DSCF6504blog1 

Pels de casa té una especial significació l’Arbre de Nadal: cada any anàvem a casa de la meva Padrina el dia de Nadal. Aquell dia veiem els regals que l’Arbre ens havia deixat casa seva. Aleshores el Papa Noel no existia, tot eren tradicions de la terra, com la nit de Nadal que es feia cagar el Tió. El seu Arbre era el més adornat de tots els que veia pel meu entorn, i era un Arbre especial perquè deixava regals.

Així que aprofitant la visita de la meva família el cap de setmana, és la meva mare qui pren el protagonisme a l’hora de decorar-lo:


Red Christmas Treeblog


La idea de fer galetes per decorar l’Arbre va sorgir veient el post que havia escrit la Puri de Cooking Lovers. Així que li vaig demanar la seva pistola de fer galetes, i la seva recepta. PER VEURE LA RECEPTA prémer aquí. Jo a la recepta en el pas en que afegeixo la llet i vaig afegir també colorant vermell d’Americolor. Us recordo que per acoseguir el vermell desitjat heu de deixar reposar la massa unes hores ja que amb el temps transcorregut el color va pujant de to.

Però em va passar com a la Su de Webos Fritos, i no me’n vaig sortir perquè després de fer quatre galetes contades, la pistola se’m va desfer i la feinada que vaig tenir  per tornar-la a muntar i a sobre em sobraven peces!! Per veure que opina i l’experiència de la Su amb les pistoles de fer galetes, prémer aquí.

Així que vaig optar per estirar la massa entre dos papers de forn, i amb l’ajut del corró de Joseph & Joseph que té uns disc que permeten regular-ne de manera uniforme el gruix de la massa. (Una altra opció és estirar la massa entre dues revistes del mateix gruix. És a dir: revista+massa coberta amb paper de forn+revista, i passar per damunt el corró ja que les revistes serveixen de nivell). Per veure el corró de Joseph & Joseph prémer aquí.

Aleshores deixes la massa damunt la safata de forn i la deixes un mínim de 2 hores que es refredi a la nevera.

Passat aquest temps ja es poden tallar les galetes amb els talladors convencionals (o fabricats per tu mateixa, com fa la Chris Mur de Sugarmur, que ho pots veure prement aquí.).

Per fer el forat per on passar el cordill de penjar les galetes a l’Arbre, vaig utilitzar una palla de beure orxata.

Es torna a desar les galetes tallades damunt de la safata de forn durant 15 minuts a la nevera, temps que aprofitarem per pre-escalfar el forn a 180º.

Passats els 15 minuts i amb el forn calent, courem les galetes durant 10-12 minuts. Un cop cuites les traiem del forn i les deixem reposar uns 10 minuts. Aleshores les passem a una reixeta per deixar acabar de refredar.

Un cop estan fredes del tot, ja podem passar el cordill per penjar-les. Com que aquesta recepta porta llevat, potser que el forat per on hem de passar el cordill s’hagi tapat una mica. Per refer el forat passarem amb compte un escuradents.

I aquest és el resultat final:


Red Christmas Tree1blog 


DSCF6512blog



DSCF6507blog



DSCF6509blog



DSCF6505blog I aquesta és la satisfacció d’una feina ben feta



DSCF6570blog 


Aquest post està dedicat a les meravelloses dones del meu entorn que sempre han creat una influència positiva en mi.

BON NADAL !!!
Your comments make me happy
ShabbyBlogsDividerJ

23 comentaris:

  1. Crec que es la primera vegada que veig un arbre de nadal que m'agrada i no em sembla recarregat, barroc i horter! enhorabona, ets una artista!

    ResponElimina
  2. Artistaça!! Quin arbre més corrat i l'estel de la bici m'encanta, les galetes que em vas regalar també penjen al meu arbre que no es dels xinos, però si de plàstic, El post impresionant, i la idea per concenciar als més petits també, em de tenir cura del nostre entorn.
    Molts petons Glòria.

    Puri

    ResponElimina
  3. ooooooooo! que maco aquest arbre! només veure'l m'he enamorat! felicitats! ets una artista! petonets

    ResponElimina
  4. molt, i molt bonic! és l'arbre més xulo que he vist mai!! Bravo.

    ResponElimina
  5. te ha quedado ideal y diferente. me gusta. Feliz navidad apra ti y para los tuyos. Bss.

    ResponElimina
  6. Hola,
    Jo sóc partidària de no utilitzar arbres naturals, tot i que reconec que són preciosos... Així que aquesta idea és genial i a més de quedar-vos molt original i maco, s’ha convertit en una tradició participativa a casa vostre. Felicitats i molt Bon Nadal!

    ResponElimina
  7. ¡Me encanta Mglòria, qué bonito, qué original y como todas las cosas sencillas, perfecto!. Un besote.

    ResponElimina
  8. Molt ecológic i net...Perfecte! Bones Festes

    ResponElimina
  9. Hermoso trabajo!!, muchas felicidades por el resultado.
    Besos

    ResponElimina
  10. Hola Mglòria!
    Quin arbre més xulo!! M’agrada molt!! Crec que els blocs van transmetent moltes coses sobre el que els escriu i aquest bloc diu molt de tu…es nota que ets una persona meravellosa i especial i això ho transmets en cada post. Estic moooolt contenta d’haver-te trobat!!! ;)))
    Tornant a l’arbre: és molt original i ecològic, l’estrella de la punta m’ha fet molta gràcia; quan l’he vista em sonava d’alguna cosa però no sabia de què…quan he llegit que era d’una bicicleta, ho he trobat genial!! Imaginació al poder!...també m’ha agradat veure a la teva mare amb l’arbre!! Ah, i enhorabona pel creixement que està tenint gourmenderies!! Un petó molt fort. Paula

    ResponElimina
  11. una alternativa genial! enhorabona, és preciós!

    ResponElimina
  12. Quines idees més boniques que tens! M'ha encantat!! és una molt bona opció.
    Fins aviat!

    ResponElimina
  13. Però això que es...!!!!
    Quina de gent!!!
    Glòria, ets tan bona gent que fins i tot la gent ho veu per medi del blog.
    Tinc molta SORT al tenirte al meu costat.
    Estic molt orgullosa de tu.!!
    Petons
    Puri

    ResponElimina
  14. Jo no faig arbre i tampoco m'emocionen gaire ja que com dius posar un èsser viu per a que mori lentament no m'entusiasma. Ara que aquesta proposta i com la expliques és meravellosa. Trobo que és una millora perfecte que entre tots valdria la pena que acabés imposant-se :)

    ResponElimina
  15. LUCIA, PURI, JUDITH, LA CUINA VERMELLA, LUISA, LA CUINA DE L'ERI, IRATXE, CRISTINA, KAKO, BON TIBERI, GEMMA, TOTS A LA CUINA i STARBASE:

    CAT: No sabeu amb quina emoció m'heu despertat aquest mati... quina sorpresa trobar-me de cop amb 14 comentaris. I quins comentaris!!! plens de calidesa!!! Sóc nova en aquest món blogger i li dono molta importància als comentaris, dónen més sentit allò que faig a la meva cuineta, perqué arriba algú més fora de casa. Aquest mes he sentit algo especial anomenat inspiració, i només hi havies dues opcions: que fossin totalment frikies, o que caiéssin en gràcia. Aquest cop he estat de sort... no, no, no és sort... el que passa és que teniu molt bon gust!!! Je-je-je!!!
    Una abraçada per tots vosaltres, i tant de bo el meu desig de prosperitat per tot allò que feu es faci realitat malgrat les adversitat que en aquests moments estem vivint en la nostra societat.

    ESP: No sabéis con qué emoción me habéis despertado esta mañana ... qué sorpresa encontrarme de golpe con 14 comentarios. Y qué comentarios! llenos de calidez! Soy nueva en este mundo blogger y le doy mucha importancia a los comentarios, dan más sentido lo que hago en mi cocinita, porque llega alguien más fuera de casa. Este mes he sentido algo especial llamado inspiración, y sólo habían dos opciones: que fueran totalmente frikies, o que tuvieran gracia. Esta vez he tenido suerte ... no, no, no es suerte ... lo que pasa es que teneís muy buen gusto! Je-je-je!
    Un abrazo para todos vosotros, y ojalá mi deseo de prosperidad para todo lo que hagaís se haga realidad a pesar de las adversidad que en estos momentos estamos viviendo en nuestra sociedad.

    Mglòria

    ResponElimina
  16. Simplement encantador. M'agrada moltíssim la teva idea. Ha quedat molt coquetó. Et copiaré la idea dels popons per a decorar properes festes.
    Genial....

    ResponElimina
  17. CATIEU, després d'haver vist el teu comentari he entrat a conèixer la teva web. No he tingut altre remei que afegir-te a la meva llista de blogs preferits!
    Mglòria de Gourmenderies

    Per cert: la meva idea original era fer un arbre de madeleines (post anterior) com has fet tu amb les xuxes!

    ResponElimina
  18. hola Mgloria, ara no se si estic repetint el missatge, pero es que encara no ho domino molt be, volia dir que m'agrada molt el teu arbre, jo també m'havia plantejat fer un arbre original i no treure de la capsa el de cada nadal, pero al final no he estat tant agoserada com tu, be suposo que l'any vinent m'ho tornare a plantejar, i segur que amb mestres com tu no sera tant complicat. petonets

    ResponElimina
  19. MGloria, te dejo mis mejores deseos para esta Navidad para tí y tu familia.
    Que estos días estén llenos de Felicidad, Alegría y Amor,
    Un abrazo,
    Cecilia

    ResponElimina
  20. que maco!!! no t'ho creuras però jo encara no l'he fet, per tant em sebla que aquest any només decoració minimalista! je!
    bones festes!
    petonets

    ResponElimina
  21. Hola MGlòria!Només he entrat per desitjar-te un Bon Nadal i que gaudeixis molt d'aquestes Festes. Una abraçada mooolt forta. Paula

    ResponElimina
  22. Pero que árbol más original!!! ya sabía yo que era bonito cuando me lo contaste!!!
    FELIZ NAVIDAD amiga Gloria, vengo a desearte lo mejor en estos días, espero que 2011 sea mejor para las dos :D

    Un beso enormeeeeee
    Ro

    ResponElimina
  23. Bon Nadal, m'agrada molt aquest arbre i ademés no s'ha de sacrficar ningún de veritat.Què passis uns bons dies!

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria