Classic Doughnuts

DSCF5994blog


Fa unes setmanes la meva àvia va venir a passar uns dies de vacances a casa. Ella als seus 90 anys ha descobert que li agraden els donuts: són dolcets, tovets… tota una gormanderia!
Així que una tarda de pluja vam decidir fer donuts!
Totes dues vam estar molt entretingudes a la cuina: preparant la massa, deixant-la reposar tota una nit, i pel mati descobrir el miracle del llevat.
Bé no us ho explico més que no acabaria mai, ja que amb la meva àvia he passat moltes hores a la cuina al llarg de la vida, i aquest retrobament a la meva cuina per preparar els seus donuts… ha estat molt especial.
Un petonet, ioneta del meu cor!


DSCF6008blog


INGREDIENTS (per a 18 donuts)
Per fer els donuts:

  • 250 grams de farina de força

  • 1 culleradeta de sal (teaspoon)

  • 25 grams de sucre

  • 25 grams de llevat fresc (jo compro el que venen als refrigerats del Mercadona)

  • 100 ml de llet

  • 1 ou gran

  • 40 grams de mantega a Tª ambient

  • oli de girasol per fregir
Per fer el glacejat blanc:

  • 150 grams de sucre en pols

  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla

  • 2 cullerades soperes d’aigua

ELABORACIÓ

  1. Tamisar la farina, la sal i el sucre. Ho podem fer de 3 maneres diferents:

    1. Manual: posant un colador de malla fina damunt un bol, abocar els ingredients i donar copets amb el cantell del canell fins que hagin passat tots els ingredients pel colador.

    2. Thermomix: abocar tots els ingredients i programar 30 segons a velocitat 3.

    3. Kitchen Aid: abocar els ingredients a la batedora i amb el ganxo d'amassar programar la velocitat 2 durant uns 10 segons.

  2. Desfer el llevat amb la llet i afegir-ho al centre del bol on hi hem deixat la barrejar tamisada, i també hi afegim l’ou.

  3. Posar en marxa la batedora, amb l’accessori de ganxo acoplat, a velocitat 2 fins que tots els ingredients s’hagin incorporat. Aleshores augmentar a velocitat 4 fins que la massa formi una bola.
    4. Afegir aleshores la mantega a daus, mica en mica, fins aconseguir una massa homogènia. Sabrem que la massa està correcte si aquesta al tocar-la no s’enganxa als dits.
    5. Traspassar la massa resultant a un bol amb les parets untades de oli. Tapar amb paper film a tocar de la massa (perquè aquesta no faci crosta)  i deixar reposar a la nevera tota la nit. – Sí, tota la nit. Ho recalco perquè vam fer una massa prèvia a aquesta i lo de deixar-la a la nevera tantes hores ens va semblar poc adequat perquè temíem que el llevat no creixeria amb el fred. I arrel d’això vam crear uns donuts durs com pedres, sinó que us ho confirmin la meva àvia, el Divori, i la Inda… -

DSCF5983blog


Al dia següent:

  1. Retirar la massa del bol i amasar-la una mica amb les mans sobre una superfície enfarinada.

  2. Estirar amb el corró a un gruix d’uns 6mm. Tallar les porcions dels donuts i posar-los en una safata de forn folrat amb paper de forn deixant uns 2 cm entre ells. Tapar amb film transparent untat amb oli i deixar reposar en un lloc càlid durant 2 hores o fins a doblar el volum.

DSCF5986blog



DSCF5987blog 

Un cop hagi doblat el volum:

  1. Omplir un cassó amb oli i escalfar.

  2. Fregir els donuts i quant estiguin dauradets per les dues bandes retirar i deixar refredar damunt una reixeta (la reixeta la vaig col·locar damunt una safata coberta amb paper de cuina per absorbir les gotetes d’oli que cauen del donut). Curiosament els donuts no queden oliosos!

DSCF5989blog


Les bolets del centre del donut són… una delicatessen!


DSCF5988blog


Un cop els donuts s’hagin refredat completament, ja els podem glacejar:

  1. En un bol mitjà afegir-hi el sucre, el saboritzant i les dues cullerades d’aigua. Barrejar fins a formar una pasta homogènia. Si la trobeu massa espessa la podeu aclarir al vostre gust afegint una o una les cullerades soperes d’aigua (jo crec recordar que vaig afegir 2 cullerades soperes més).

  2. Sucar una cara dels donuts pel glacejat i deixar reposar a la reixeta fins que s’assequi totalment. Aleshores si es vol es pot glacejar l’altre cara.

DSCF5990blog

CONSERVACIÓ

  • Els donuts són exquisits el primer dia. A l’endemà ja van perdent esponjositat. La primera versió dels donuts que vaig fer les vaig guardar en un recipient hermètic i l’endemà havien perdut tot el glacejat i la superfície s’havia convertit en una espècie de mucosa (ecs!). Així que en aquesta segona versió vaig deixar els donuts en un plat sense tapar o si més no ben ventilats.

  • El glacejat si no s’utilitza immediatament, de manera més o menys ràpida es va assecant.

DSCF5996blog

Encara que semblin molt laboriosos de fer, no ho són. L’inconvenient és que has de respectar les hores de repòs. Amb el repòs els donuts es tornen esponjosos un cop cuits. El procés és similar al de fer pa.


DSCF5999blog



DSCF6003blog


Espero que us hagi agradat la recepta i us invito a que la proveu de fer, si potser, millor amb la vostra àvia!



DSCF6005blog

The end
ShabbyBlogsDividerH

7 comentaris:

  1. Deu del cel!! M'encanten les avies, quina sort en tens de que puguis cuinar amb ella!, Molts Petons Maria!! Tu i la teva filla heu fet de Glòria, una dona meravellosa, per que es nota quan una personeta ha crescut amb amor. Ahh, els donuts!! aquest cap de setmana els faig amb l'Èric i els penjo al meu blog.

    ResponElimina
  2. Hi Mglòria,

    Great question on the icing... I'm answering here & on my blog.

    As the doughnuts sit, some amount of oil will come to the surface. When that interacts with the glaze, it melts and gets gooey as you describe. I'm sure there are preservatives that chain doughnut shops add to help hold the glaze, but if you are making them at home, the best advise I have for you is to make sure the doughnuts sit on a rack for a little bit before you glaze them to get off as much of the oil as possible, and then eat fast!

    As for the doughnuts getting hard the next day... most doughnuts will. I've had slightly better luck with ones that use a higher protein flour (I use bread flour).

    Hope that helps!
    -L

    ResponElimina
  3. LARA FERRONI!!!!
    Per qui no la conegueu, ella és la màxim exponent en tema de donuts als EUA!!!!
    És tot un honor per mi rebre la resposta en el meu blog d'un comentari deixat al seu blog..., i d'aqui en endavant seguiré el seus consells.
    Moltes gràcies Lara per la teva ràpida resposta i per venir a visitar-me.

    ResponElimina
  4. Andaba buscando una receta para hacer donuts y la tuya tiene una pinta buenísima !!!!
    saludos

    ResponElimina
  5. Ara hauria de mirar-ho, però em fa l'efecte que la teva recepta és molt més senzilla que la meva, oi que me la deixes endur? :-) la glassa m'ha semblat fantàstica.(i faré cas del que diu la Lara).

    Els provaré, que a casa agraden moltíssim i ja vindré a dir-te què tal

    un petó i moltes gràcies.

    ResponElimina
  6. Hola MGlòria!conec el teu blog gràcies al rac1, i he de reconèixer que em fas enveja per les mans que tens per fer aquestes delicies, perque fan una pinta...mmm...He probat de fer el donuts i aquesta nit he fet la massa.He començat malament:he tingut que afegir una mica més de farina(que a més de la de força ja no quedaba i he utilitzat de la normal)perque s´enganxava als dits (uns 20 g).Espero que no em surtin durs per la farina de més...ja t´he explicaré com han queda´t.Petons!

    ResponElimina
  7. Hooooooo!!!!! Com m' agradat veura a la teva avia traballan......i amb la precosió que ho feia. Quin rato mes maco que m' has fet passa mentres ting al forn el Chiffon !!!!!
    Petons per a tu, l' avia i els pares!!!!!

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria