Fa quinze dies vaig fer la crema de taronja, i ja portava la idea de fer un pastís de pastanaga... així que avui he fet el pastís de pastanaga... amb farciment de crema de taronja.
Tot ha vingut perquè sempre que havia tastat aquest típic pastís americà l'havia trobat massa fort d'espècies. Encara no havia tastat la justa combinació de l'equilibri. Fins que vaig anar a un curs de galetes decorades de la Gemma de Tartamania, i per esmorzar ens va oferir un assortit variat de pastissos fets per ella, i tal i com ella va advertir: el de pastanaga ens agradaria més que el de xocolata!!!!, i això ja és dir molt!
-Per cert que la Gemma obra una cafeteria Sant Boi de Llobregat, llàstima que a mi no em queda a prop, però per tots aquells que no us agradi la reposteria de pastisseria (com a mi, excepte el que fan a Cal Soler del Vendrell), i en canvi us agradi la reposteria cassolana amb aspecte professional: aneu-hi i gaudir tant pel paladar com per la vista!-
Com cada setmana dedico el pastís a algú, i el d'avui és un ésser viu especial. Quant va arribar hi cabia al palmell de les meves mans, era pels vols de Sant Joan de fa uns 6 o 7 anys. És una conilleta de pél d'angòra. Es diu Nora, en honor a la Norah Jones, cantant de jazz. Però ella només se sent identificada amb el nom d'"hola", què és el primer que sent cada dia quant ens dirigim a ella.
La fotografia de l'esquerre es va fer quant encara era petita.
La fotografia central es va fer quant era joveneta. Té molta aficicó a resseguir olorant totes les flors que troba.
La fotografia de la dreta és de fa pocs dies.
Sembla mentida com des de ben petita ja té el caràcter ben definit: és molt curiosa -tot ho ha de tafenejar-, és molt capritxosa -rebutja segons quins menjars a temporades-, i molt carinyosa -demana que li facin carícies i respon amb petons. A l'estiu quant fa calor s'ajeu a terra i aleshores reclama que li passis la mà dels del cap fins a la cua mentre ella acluca els ulls de plaer. És una delícia!
Un dels seus àpats preferits són les pastanagues,
i el principal ingredient del pastís d'avui:
PASTÍS DE PASTANAGUES
INGREDIENTS:
(Vegeu la pàgina d'estris i ingredients, i equivalències per completar la vostra informació.)
250 grams de mantega a Tªambient
250 grams de sucre moreno
5 ous grans
1 taronja: pell i suc
170 grams de farina "bizcochona"
1 culleradeta de llevadura en pols
100 grams d'ametlla triturada
100 grams de nous ja pelades i trossejades
1 culleradeta de canyella en pols
1 pessic de clau molgut
1 pessic de nou moscada ( la nou moscada millor que sempre la comprem sencera i rascant amb un ganivet en fem el molgut)
1/2 culleradeta de gingebre mólt
250 grams de pastanaga recent ratllada (us aconsello no comprar els preparats que vénen als supermercats de pastanaga ratllada perquè rebaixen molt la qualitat del pastís).
1 pessic de sal
crocanti
taronja deshidratada
Val a dir que és un pastís força elaborat de fer, per tant busqueu un dia amb tranquil·litat i prepareu per endavant tots els ingredients que us faran falta per fer-lo.
ELABORACIÓ:
Pre-escalfa el forn a 180ª dalt i baix (eh, Cristina)
Tamisar els ingredients secs: farina, llevadura, ametlles, nous i espècies. 30 seg+V3. Reservar.
Triturar la pastanaga. Ha de quedar trinxadeta a trossos petits, no en puré. 6seg+V5.
Reservar la pastanaga triturada junt amb el bol d'ingredients secs ja tamisats.
Batre la mantega i el sucre: Papallona+3min+V3. Us quedarà una massa cremosa i fosca pel color del sucre moreno.
Separar els ruvells de les clares dels ous. Reservar les clares.
Afegir els ruvells d'un en un dins el vas de la thermomix: papallona+V3 fins que quedin integrats.
Afegir el suc de la taronja i la seva pell ratllada. Papallona+V3 fins que s'integri a la massa.
Netejar el vas, les cutxilles, la papallona i la tapa de la thermomix. Per fer-ho us explico un truc que segur que molts de vosaltres ja coneixeu: posar aigua al vas fins a cobrir les cutxilles. Tirar-hi una gota de sabó. Programar 1min+Vprogressiva 5-10. Acabat el temps veure-ho que s'ha després la massa de sota les cutxilles i el vas nét o quasi nét, només caldrà repassar-lo una mica o esbaldir directament. Per assecar-lo bé, passar paper de cuina. Encara quedaran gotetes d'aigua per sota les cutxilles. Per treure-les posar el vas a la thermomix i apretar el botó turbo uns dos cops, i veure-ho que totes aquestes gotes aniran a parar a les parets del vas que podreu eixugar bé.
Montar les clares d'ou. No té secret si seguiu 5 regles d'or:- Vas, cutxilles i papallona néts sense restes de greix.
Vas, cutxilles i papallona secs.
Les clares que han d'estar a Tªambient.
No posar el cubilet
Afegir un pessic de sal a les clares abans de batre.
Posar al vas: les clares d'ou abans reservades i un pessic de sal: papallona+6min+sense cubilet. Sabreu que està ben montada perque al posar de cap per avall el vas, les clares montades no cauen! Sembla miraculós, mireu:
Afegir al bol dels ingredients secs el bol de la massa.
Per últim incorporar les clares a punt de neu a la mescla anterior. A poc a poc i amb moviements envolvents de dalt a baix. NO remanar, només incorporar una mica no cal que quedi homogeni.
Omplir dos motlles untats amb oli.
Coure el pastís al forn: 50 minuts+150º dalt i baix. O fins que s'infli i quedi daurat i al punxar sorti el punxó sec.
Passat aquest temps el treiem del forn i el deixem reposar 10 minuts.
Passats els 10 minuts els girem del revés sobre una reixeta perque s'acabi de refredar.
FARCIMENT I GUARNIMENT:
- A un dels pastissos li untem la part superior amb crema de taronja.
- Li posem al damunt l'altre pastís.
- Untem totes les vores amb més crema de taronja.
- Totes les vores les folrem de crocanti
- Damunt el folrem de taronja deshidratada.
Espero que us hagi agradat i pugui llegir els vostres comentaris.
De segur que esta molt bom, pero realment es molt elaborat.
ResponEliminaHola, benvingut/da al blog,
ResponEliminaNO t'espantis, el pastís es veu molt elaborat, però en realitat és fàcil i qualsevol persona el pot fer.
Les explicacions que dono al blog són llargues, pero això no és sinónim de complicat, sino que ho explico molt detalladament perque no puguin apareixer dubtes, i si hi ha dubtes em podeu escriure i us els ressoldré.
T'animo a que el provis de fer i m'expliquis com t'ha anat l'experiència.
Atentament,
Mglòria
Ja el tinc al forn... He fet alguna variació, com l no puc menjar sucre hi hecposat un edulcorant , tagatose, en alemany... El l no sé és com fer la mena fde mantega de sobre.
ResponEliminaMerci ja informaré del redultat final
Agnès