Avui torna a ser un dia especial, i el dedico a la Teti. Com us deia ahir, la primavera sembla que hagi arribat, i veient com estan de maques les maduixes qui no es resisteix a menjar-se-les?
Aquesta recepta està inspirada en una que he vist al llibre "La cocina de los postres" de l'editorial Blume:
És un llibre que us el recomano, perque està estructurat per estacions de l'any, cosa que primerament et permet escollir la recepta segons sigui estiu o hivern, perquè no és el mateix menjar-se un gelat a l'hivern com un sufflé a l'estiu, i en segon lloc pots trobar els ingredients de temporada al mercat, frescos i en el seu màxim explendor.
Per ella i per tots vosaltres:
BRAÇ DE GITANA
Ingredients pel braç:
4 ous a Tªambient
120g de sucre
120g de farina
Ingredients pel farciment:
500g de maduixes fresques i netes
una mica de sucre
400g de nata
30g de sucre glas
1 culleradeta petita d'extracte de vainilla
A) MONTAR LA NATA:
Posar la papallona al vas, agitar el brick de nata i abocar-la dins del vas. La nata ha d'estar molt freda, no cal congelada.
Programar V3 1/2, i estar atents perque no hi ha un temps senyalat per fer nata. Un cop es comenci a montar afegir la culleradeta d'extracte de vainilla, i una mica de sucre glass.
Un cop estigui acabada de montar es pot acabar d'afegir la resta del sucre glass.
Reservar la nata a la nevera.
B) PROCEDIMENT PER FER EL BRAÇ
Pre-escalfar el forn a 200º. Dalt i baix.
Sense rentar el vas, posar-hi la papallona. Afegir-hi el sucre i els ous. 6min+37º+V3
Tornar a programar el mateix sense temperatura: 6min+V3
Afegir la farina: 4seg+V2
Acabar d'incorporar la farina amb l'espàtula.
Folrar una safata de forn gran amb paper de forn i escampar-hi per tota la superfície amb l'ajut de l'espàtula la massa.
Baixar la temperatura del forn fins a 180º, dalt i baix, i enfornar durant 10 minuts. Cal estar atents, perquè un minut més o menys farà que la massa del braç sigui massa cuita i no es pugui aprofitar. Quant la treguem del forn ens semblarà que està una mica crua, però no és veritat!
Humitegeu un drap de cuina net i de cotó sense pelusilla, i poseu-lo damunt del braç.
Gireu la safata damunt el taulell de manera que el drap queda a la base.
Retireu el paper de forn.
Enrosqueu un cantó del braç amb l'ajut del drap. La tècnica és: enroscar una mica i retirar el drap, enroscar una mica i retirar el drap.
Quan estigui del tot enroscat, embolicar amb el drap de cuina i deixar així fins que estigui totalment refredat.
C) NETEJAR I TROSSEJAR LES MADUIXES
Per netejar les maduixes sempre cal fer-ho amb les fulles posades.
Un cop netes sota raig d'aigua, deixar escòrrer.
Treure les fulles i trossejar.
Barrejar amb una mica de sucre en un bol i reservar.
D) COM MONTAR EL BRAÇ
Desenroscar en compte el braç i escampar amb l'ajut d'una espàtula la nata montada, formant una capa. No arribar al final del desenroscat, perque si ens acostem molt a la vora exterior el farciment ens sortirà.
Escampar-hi les maduixes preparades.
Enroscar de nou el braç.
Tallar una mica les vores per afinar el traç de presentació.
A l'hora de servir espolvorejar una mica de sucre glas per la superfície amb l'ajut d'un tamizador o colador.
Servir acomapanyat d'un moscatell ben fred. Per exemple un Montbrione.
BON PROFIT!
sort que no sóc de dolços!!! tot això és massa delícia tota junta!!!
ResponEliminamolt de goig tot plegat!!
Hola F.Xavier, potser algún dia d'aquests tens una sorpresa, i presento alguna recepta salada perquè de dolços no només es viu :)
ResponEliminaMe n'alegro que t'agradi i espero veure't força sovint per aqui.