Com fer coca de forner

DSC_6547.NEF
Sou molts els que a través del blog o d’altres seguidors del blog heu demanat una recepta per fer coca sense thermomix.
Avui doncs us presento aquesta recepta de coca dolça. D’aquesta recepta surten dues coques que caben en diagonal en un forn de 90 cm.
Així doncs, tietes, cosines, veïnes, amigues, parentes, mares, germanes, interessades i demés en masculí, aqui teniu la recepta d’una deliciosa coca!
La recepta l’he extret del llibre del Xavier Barriga: Pan, de l’editorial Grijalbo. Un llibre que m’encanta, fet amb molt bon gust i unes receptes molt de casa nostra. Jo he fet la recepta tal i com l’explica ell de manera manual, però he utilitzat la Kitchen Aid, la qual cosa simplement m’ha servit per alleugerir al feina de l’amasat, per tant si seguiu la recepta al peu de la lletra, i sobretot respecteu els temps de repós i fermentació, l’èxit està garantit.
Ingredients per la massa:
  • 500 grams de farina de força (però assegureu-vos de tenir-ne més en reserva)
  • 10 grams de sal
  • 110 grams de sucre
  • 100 grams de mantega tallada a daus i freda
  • 3 ous
  • 150 ml d’aigua
  • 25 grams de llevat fresc
  • la pell de 1/2 llimona ratllada
  • 1/2 culleradeta de canyella
  • 1 ou batut
Elaboració:
  1. Barrejar: la farina, la sal, el sucre, la pell de llimona i la canyella.DSC_6551.NEF DSC_6552.NEF
  2. Afegir els ous i amasar. DSC_6553.NEF DSC_6554.NEF
  3. Afegir l’aigua deixant-ne una mica de reservada per més endavant.
  4. Afegir una mica de la mantega, i amasar. Hem arribat el moment que es fa més dur el treball de la massa, per tant: deixa descansar al massa cada 6 o 7 minuts i aprofita per descansar tu també. DSC_6555.NEF
  5. Un cop estigui incorporada tota la mantega, amb la mica d’aigua que hem reservat abans hi dissolvem el llevat remenant fins que es desfaci. Afegir el llevat desfet i amasar fins incorporar.
  6. Seguir amasant fins que quedi una massa fina i elàstica, que no s’enganxa als dits. Si convé, afegir farina fins aconseguir la textura.DSC_6558.NEF
  7. Posar la massa dins un recipient lleugerament untat d’oli, i deixar-la reposar durant 1 hora tapada amb un plàstic. Si fa calor, deixar reposar la massa a la nevera. Sí! a la nevera: igualment pujarà. DSC_6559.NEF
  8. Passat el temps unta amb oli el taulell. Aboca-hi la massa i parteix-la en dues parts. Fes una bola de cada part, tapa-les amb plàstic i guardar-les a la nevera durant 30 minuts. Aqui podeu veure com la massa a llevat inclus estan a la nevera: DSC_6623.NEFDSC_6624.NEF
  9. Aboca cada bola damunt un paper vegetal, i amb el corró estira en forma allargada per formar les coques.
  10. Pintar la superfície de les coques amb l’ou batut, i deixar reposar fins que doblin el seu volum. DSC_6627.NEF
Com decorar: esparcir el sucre per damunt de les coques, i després afegir si es vol el complement que es desitgi, pinyons, ametlles, cabell d’àngel, fruita confitada…
Cocció de les coques:
  1. Pre-escalfar el forn a 250º C.
  2. Un cop aconseguida la temperatura, baixar la temperatura a 220º C i coure les coques durant 10 minuts.
Ja veieu.. després de tanta feina, les coques es couen en 10 minuts! Però ja veureu que contentes quedeu quant veieu que tots volen repetir!

Aquesta recepta la dedico a l’Angels Balsera, a l’Angelina Osset i a la Mª José Algora.

19 comentaris:

  1. Es couen en 10 minuts... i es mengen en 10 segons!! Que segur que queden boníssimes! No dubtis que provarem de fer-la, ens encanta provar noves masses i últimament estem provant moltes coses d'en Barriga! Gràcies per la recepta maca!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. A casa ens agrada molt esmorzar coca de forner, probaré la teva versió que també m´ha agradat molt. Merci i petons

    ResponElimina
  3. Ho expliques tan bé i estan tan ben il·lustrat...

    ResponElimina
  4. Mglòria ¿ets profe? es que sempre ho expliques tot de manera tan didáctica... la coca de forner es boníssima!

    ResponElimina
  5. Aquesta coca la faig segur i seguiré el teu pas a pas tan ben explicat. A veure si em queda tan bé com a tu.
    Petons

    ResponElimina
  6. Genial explicación, menudo paso a paso!
    Creo que me animaré a probarla

    ResponElimina
  7. Mejor explicación imposible!! A veces se echa de menos explicaciones más gráficas en las recetas, aquí no hay pérdida!

    ResponElimina
  8. Ummm probarem aquesta recepta, el pas a pas va genial!!!!!
    Petonets maca

    ResponElimina
  9. Hola M. Glòria! Feia un temps que no em passava per aquí i... veig que no has parat!!!! Quin munt de receptes, totes amb una pinta deliciosa!
    Aquesta coca ha d'estar boníssima, m'encanten els dolços amb llevat. M'apunto la recepta :)

    ResponElimina
  10. Bon dia!!
    Crec que fas els millors tutorials de la blocosfera. Crec que l'imprimiré per si algú algun dia em vol fer contenta i fer-me una coca; amb aquest tutorial no tendrà excusa per no fer-la!!
    Petons guapa!

    ResponElimina
  11. ¡Qué fantástico paso a paso!

    Besos,

    ResponElimina
  12. M'encanta perque reconec els ingredients i són els mateixos que faig servir jo, hehehehe. :)))

    ResponElimina
  13. té dit mai que m'encanta la coca de forner???? a casa només l'he fet un cop, però si vaig a algún poble sempre miro si en tenen!!!! ets un crack amb els tutorials!!! petonets guapa

    ResponElimina
  14. Les masses que han de fermentar són força complicades de fer a casa, oi?
    Ha de quedar una coca gustosa ideal per esmozar amb un bon cafè amb llet!

    ResponElimina
  15. Boníssima!!! M'encanta aquest tipus de coca ;)

    ResponElimina
  16. Estupenda explicación de la coca, gracias guapa. Este verano hemos tomado de varios tipos por Cataluña y nos enganchamos...
    Supongo que te habrás dado cuenta que el traductor no está pasando por su mejor momento, siento no poder ayudarte, aunque puedes probar con otro, como por ejemplo el de blogger. De todas formas con ese trabajazo de tutorial tan gráfico seguro que me va a salir estupenda. Un besote.

    ResponElimina
  17. Aquesta l'haig de provar!!! Com sempre amb els teus pas a pas tot sembla més senzill....

    ResponElimina
  18. nunca lo hice en casa, pero viendo tu paso a paso lo fácil que es, no creo que tarde mucho. Bss guapisima.

    ResponElimina
  19. HOLA, EM PODRIES DIR COM FER AQUESTA COCA A LA THERMOMIX ??? TÉ UNA PINTA ESTUPENDA !!!
    EL MEU E-MAIL ÉS EL SEGÜENT:
    lumsandra.baena@hotmail.com

    MOLTES GRÀCIES

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria