¿Com esterilitzar els pots de vidre per fer conserves?


DSC_2839.NEF

  1. Rentem i assequem un pot de vidre amb la seva tapa d’una capacitat de 500 ml.
  2. Un cop net el pot i la tapa, els posem a bullir dins una olla amb aigua (la tapa del pot de vidre sense enroscar al tap).
  3. Deixar bullir durant 30 minuts. Durant aquest procés estem esterilitzant el pot de vidre i la seva tapa (i goma de junta si en porta que també l’haurem posat a bullir).
  4. Passat el temps retirar el pot de vidre i la tapa amb l’ajut d’unes pinces sense tocar la part interna del pot i de la tapa (l’ideal seria posar les pinces també a esterilitzar).
  5. Deixar assecar cap per avall damunt un drap de cotó de cuina. Omplir el pot de vidre amb la conserva encara calenta fins a dalt de tot (quant menys espai quedi, menys aire hi haurà i més temps se’ns conservarà la conserva) i tapar.
  6. Deixar refredar una estona, una mitja hora. És possible que mentre es refreda els pot faci el buit (seria l’objectiu del procés d’esterilitzar) i ho sabrem perquè sentirem un soroll semblant al que se sent a l’obrir una tapa d’una conserva de vidre.
  7. Si no heu sentit el soroll o us en voleu ben bé assegurar que quedi estèril: Posar els pots al bany maria durant 30 minuts més. Si feu tot això podreu conservar durant 1 any les conserves en un lloc fosc i que no tingui molts canvis de temperatura durant l’any.
  8. Jo a vegades, si disposo de lloc al congelador conservo les melmelades al congelador i per fer-ho no acabo d’omplir el pot fins dalt perquè durant el procés de congelació augmenta de volum i podria trencar el pot.
    Recordeu:
    MITE: "El microondes o el rentavaixelles ja esterlitza els pots" = FALS!!!

DSC_2834.NEF


Font: Conservas, la guía ilustrada para todo tipo de conservas, de Oded Shwartz, Ed Cupula


Aquesta recepta la vaig extreure del llibre més amunt esmentat durant les vacances de l'any passat a Casa Mª Cecília. Les mestresses són grans aficionades reposteres i seguidores de blogs culinaris, així que durant la meva estància van omplir la taula del menjador de llibres de cuina. Entre molts i havia aquest, que per Nadal vaig regalar a la meva sogra. Un llibre que és una joia.


Estem a l’epoca de l’any que més varietat de fruita hi ha, així que no desaprofitem qualsevol ocasió per fer les nostres pròpies conserves i melmelades. L’éxit a taula està garantit.

ShabbyBlogsDividerN

13 comentaris:

  1. Que tutorial mas interesante. Bss.

    ResponElimina
  2. Una informació molt valuosa!!!gràcies i petons!!!

    ResponElimina
  3. Has fet un post importantíssim!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  4. ¡Muchas gracias Mglòria, qué útil, muy bueno tu post!. Besotes.

    ResponElimina
  5. Bona tutoria! Una més per la carpeta que m´he creat de les teves tutories...jo sóc així...

    ResponElimina
  6. A casa també ho fem així, i les posem al bany maria un cop plens... no fos cas! jejeje més val prevenir! :P
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  7. Gràcies per aquest apunt, a casa la mare ho feia així però jo no ho he provat mai de fer. De moment les faig de consumició ràpida però en vull fer per guardar.

    ResponElimina
  8. Muy práctico!! genial, gracias!!

    ResponElimina
  9. A mi sempre m'ha fet una mica de respecte això de les confitures. A veure si ara amb la teva guia m'hi animo!
    Per cert, les fotos t'han quedat molt maques!

    ResponElimina
  10. I el rentaplats? també és un fals mite? Perquè jo ho faig així...
    Petons

    ResponElimina
  11. Gràcies al comentari de la Margarida m'he donat compte que vaig posar microondes en comptes de rentavaixelles.
    Ho he rectificat: recordeu que ni el microondes ni el rentavaixelles esterilitzen els envasos on guardarem les conserves.
    I com molt bé diu la Sandra dels Fogons de la Bordeta, després d'omplir els pots cal tornar a esterlitzar al bany maria. Però si us sembla bé us ho explico un altra dia.
    MOLTES GRÀCIES PELS VOSTRES COMENTARIS!!! i per passar per aquest raconet.
    Mglòria

    ResponElimina
  12. MOLT ÚTIL!!
    M'ho apunto a la llibreta de receptes perquè no sempre tinc accés a internet i malgrat o sigui una recepta, sempre va bé tenir-ho ben apuntadet...

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria