Pain brioche au goût de chocolat et orange


DSC_1722_272


Avui és el dia del Pare, i tret d’aquest fet -que des del meu punt de vista en els últims anys esdevé més un acte comercial que no pas de reconeixement- també és el Sant del meu pare.

DSC_1716_269


Avui a poques cases hi faltarà la crema catalana. Recordo de petita que ben d’hora al mati, l’àvia i tieta s’endinsaven a la cuina per preparar una suculenta crema catalana que més tard faria de les postres un festí. I la il·lusió amb que durant les últimes setmanes a l’escola es preparava el regal per obsequiar el pare.
Sovint m’he preguntat: ¿d’on treien tota aquella imaginació les mestres d’escola?
Jo des d’aquest humil raconet reivindico que els regals tornin a ser com els d’abans: fets a casa, amb dedicació, amor i il·lusió, sobretot il·lusió per preparar d’amagadotis un present: només veure la cara de qui rep el regal val la pena!
Doncs bé, aquest és el regal que li faig al meu pare per cel·lebrar el seu Sant: un brioche, una de les seves gormanderies predilectes.

DSC_1734_276



RECEPTA amb THERMOMIX (la que jo he fet i veieu a les fotografies. Més avall: recepta tradicional)
Elaboració: 7 minuts i 10 segons. Temps total: 2 hores i mitja.

Ingredients:
  • 90 grams de llet
  • la pela d’1 taronja (neta)
  • 30 grams de llevat fresc
  • 4 ous mitjans
  • 500 grams de farina de força
  • 60 grams de sucre
  • 10 grams de sal
  • 100 grams de mantega
  • Trossets de xocolata
  • Pel glassejat d’ou: 1 ou batut, 1 cullerada d’aigua i una mica de sucre.
Elaboració:
  1. Infusionar la llet amb la pell de taronja: posar la llet dins un bol i escalfar al microondes fins que faci bombolles. Retirar del foc i introduir la pell de la taronja. Compte: acostuma a sobreixir! Tapar i deixar refredar completament.
  2. Colar la llet i posar-la dins el vas de la thermomix. Programar: 30 segons a 37º i velocitat 1.
  3. Dissoldre el llevat esmicolat a la llet. Programar: 10 segons a velocitat 3.
  4. Afegir els ous, la farina, el sucre, la sal i els trossets de xocolata. Barrejar: 30 segons a velocitat 6.
  5. Amasar: 3 minuts a velocitat espiga.
  6. Ara tornar a programar 2 minuts a velocitat espiga, i anar afegint la mantega a trossets a través de l’orifici superior de la tapa.
  7. Deixar reposar la massa al vas durant 1 hora.
  8. Passat aquest temps: baixar amb l’ajut de l’espàtula la massa i tornar amasar programant: 1 minut a velocitat espiga.
  9. Retirar la massa del vas amb les mans untades d’oli i fer boles de massa d’uns 100 grams (10 boles) . Posar les boles per parelles al recipient. Deixar reposar la massa en un lloc càlid i sense corrents d’aire, tapant la superfície amb un drap de cotó fins que dobli el seu volum (uns 45 minuts).
  10. Pre-escalfar el forn a 200º. Un cop calent pintar la superfiície del brioche amb el glassejat d’ou -que preparem batent tots els ingredient junts-  i coure durant 30 a 40 minuts.
Font: Recepta adaptada del llibre Pan y Bolleria con Thermomix



DSC_1715_268



DSC_1721_271



DSC_1726_274



RECEPTA TRADICIONAL: Margarida d’El món de la cuina, aquesta recepta va per tu, i per TOTS  els que NO teniu la THERMOMIX!
Preparació: 45 minuts. Repós: 14-16 hores. Llevar: 2’30 hores. Coure: 35-40 minuts

Ingredients:
  • 500 grams de farina de força
  • 50 grams de sucre
  • 15 grams de llevat fresc
  • 10 grams de sal
  • 6 ous grans
  • 250 grams de mantega freda i tallada a trossets petits
  • Ratlladura de pell de taronja (pell neta i sense la part blanca)
  • Trossets de xocolata
  • Glassejat d’ou: 1 ou, 1 cullerada d’aigua i una mica de sucre
Elaboració:
  1. En un bol posar la farina, el sucre, la sal i la ratlladura de taronja. Afegir el llevat i esmicolar-lo refregant-lo amb la barreja de la farina.
  2. Afegir els ous i mesclar tot bé amb l’ajut de la rasqueta. Quant tots els ingredients es comencen a homogenitzar formant una massa, abocar-la damunt una superfície de treball neta i sense enfarinar.
  3. Afegir els trossets de xocolata i treballar la massa amb les mans. Us semblarà molt enganxifosa, però a mesura que l’aneu treballant anirà agafant cos i ja no s’enganxarà. Quant això passi és el moment d’afegir els trossets de mantega i continuar treballant fins que quedi la massa homogènia, sedosa i elàstica.
  4. Enfarinar (ara sí) la superfície de treball i donar a la massa la forma de bola. Posar-la dins un bol lleugerament enfarinat, cobrir amb un drap de cotó i deixar reposar unes 2 hores.
  5. Passat aquest temps tornar a posar la massa damunt una superfície enfarinada de tal manera que ara la superfície passi a ser la base. Aplanar una mica la superfície i agafant els extems de mica en mica i anant-los doblegant cap al centre, de tal manera que tornem a formar una bola de massa. Tornar a deixar reposar dins el bol enfarinat durant 12-14 hores en un lloc càlid, fresc (10-12º) com pot ser una despensa.
  6. Tornar la massa a temperatura ambient durant aproximadament 1 hora.
  7. Formar boles de massa d’uns 70 grams i juntar les boles dins un mateix motlle per preparar un pa.
  8. Cubrir la superfície amb un drap de cotó i deixar llevar durant 2 hores i mitja.
  9. Pre-escalfar el forn a 190º, pintar la superfície amb el glassejat d’ou i coure durant 10 minuts. Baixar la temperatura a 180º i deixar coure durant 25-30 minuts més o fins que la superfície estigui dorada-fosca.
  10. Retirar del motlle i deixar refredar damunt una reixeta.
Font: Crujientes panes a los que dar un buen bocado, de Richard Bertinet.


Encara que –de moment- no he utilitzat aquesta recepta per fer el brioche, crec que la font és prou fiable per garantir l’éxit d’aquesta recepta. Si heu llegit les dues receptes haureu vist que amb la thermomix se simplifica molt els temps de repós, cosa que per la vida ràpida d’avui en dia està prou bé, però POTSER el gust i textura de la massa tradicional del Richard Bertinet sigui realment EXCEPCIONAL. Amb això no vull desmereixer els resultats de la thermomix, perque cada vegada que fet aquesta recepta ha agradat molt i sempre, sempre, sempre queda igual de bé i boníssim!


DSC_1719_270



DSC_1723_273



DSC_1727_275


Desitjo que us hagi agradat!!!
Joseps: Moltes felicitats!!!
Pares: moltes felicitats!!!

Però especialment dedico aquesta recepta:
- al meu pare, que a més a més es diu Josep.
- al meu tiet Josep Mª B., al meu cosí Josep R., i a la Mª Josep de Dit i Fet.
- i com no: als japonesos. No tinc paraules per descriure els sentiments que he viscut aquesta última setmana, crec que encara no he paït el què ha passat, i de la manera tant brutal com amb poca estona tota la vida es pot perdre.

TANT QUE ENS ESFORCEM PER TENIR EL QUE TENIM,
I COM EN UN BREU INSTANT RÉS IMPORTA MÉS QUE LA PRÒPIA VIDA
I LA DELS QUE ESTIMEM

日本酒!
(Ánims japonesos!)
 
CONSELL: La superfície es cou ràpidament, així que us recomano que recobriu la superfície amb alumini un cop sigui daurada. A mi se m’ha cuit una mica massa, però no tant com es veu a les fotografies…
CONSERVACIÓ: Un cop cuit i fred cal guardar en un recipient hermètic perquè no s’assequi, ja que la principal caraterística és la seva esponjositat. Un cop fred el podem tallar i congelar, així conservarà la seva frescor fins el moment de descongelar i menjar!

ShabbyBlogsDividerJ

23 comentaris:

  1. Que me ha encantado este brioche. Esas bolitas mulliditas y tostadas. Un muy bonito detalle para papa.

    Besos.

    ResponElimina
  2. ¡Hola guapa!, ¡VAYA BRIOCHES MÁS RICAS, qué bonito regalo para tu padre!. Yo también me uno a la iniciativa de hacer regalos en casa y no por el día del padre o de la madre sino siempre, ¡a mi me encanta que mis hijos me hagan regalos hechos por ellos!. Yo también siento profundamente lo de Japón, creo que toca el corazón de todos y es que el mundo está revuelto... Un besote.

    ResponElimina
  3. Hola Mglòria, el teu pare deu estar encantat de la vida amb el brioche i amb tu!
    Em sumo al teu sentiment cap a la gent del Japò.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Tens raó que tornin els regals d'abans, plens de sentiments.
    Un regal preciós!

    ResponElimina
  5. Mglòria, que be que ja estàs per aqui, en marxa i animada.
    El briox te una pinta increible, t'agafo un tros per mi i un altre per l'Èric.
    Molts petons wapa!!!!

    ResponElimina
  6. Els regals fets per un mateix són els millors, totalment d'acord!
    Segur que el teu pare haurà quedat encantat amb aquest brioix tan bo i tan bonic.
    Felicitats a tots dos!

    ResponElimina
  7. Ostres, el teu pare estarà contentíssim amb aquest regal! Els brioichos també són una de les meves gourmenderies preferies, així que m'emporto la recepta :)
    Bon diumenge!

    ResponElimina
  8. Hola,
    Com sempre t'has lluït, amb la recepta però també amb el post, no t'has deixat res a dir, està dedicat en el que estimes, als que no coneixes, i també als que estan lluny, però que sents ben aprop. Suposo que vas fer molt feliç al teu pare! Felicitats guapa!

    ResponElimina
  9. hola guapa! quin regal més fantàstic pel teu pare!!! segur que estava súper content!!! molts petonets bonica

    ResponElimina
  10. te han quedado estupendo. Y que bonitas fotos. Bss.

    ResponElimina
  11. Estupendo este brioche. Estoy totalmente de acuerdo contigo en que los regalos tienen que volver a ser como los de antes.
    Un beso

    ResponElimina
  12. Uhhh!!! que bo. Ja m'he guardat la recepta.
    El meu pare també es diu Josep i sempre hem menjat la crema el dia del seu sant.
    Com has fet les lletres de Moltes felicitats???? són moníssimes....

    ResponElimina
  13. Ets de les meves!! Hi ha millor manera que un petit detall fet per un mateix??
    M'encanta aquest pain brioche!! Mmm...i amb la gana que tenc ara mateix...
    Un petó mooooolt fort! Paula

    ResponElimina
  14. Es uno de mis bollos favoritos, me encanta para desayunar, así que poniéndomelo tan fácil ( ¿seguro que sólo 7 minutitos para algo tan rico?)
    ¡Me encanta!Planeo copiarte hasta la presentación. Besos.

    ResponElimina
  15. Segur que el teu pare va quedar ben content i satisfet.
    Tens raó d´on treien els mestres l´imaginació per fer les manualitats? es feien amb les coses més senzilles i sobretot amb llentíes i mongetes,

    Ja tinc ganes del veure el no projecte que porteu entremans la Puri i tu.

    ResponElimina
  16. Quina entrada més bonica MGlòria, segur que vas fer ben content al teu pare amb aquest regal. Jo també penso que el teu temps i les teves mans son el millor regal que es pot fer. I si a més van acompanyats d'un brioche tan maco, doncs només es pot dir: Mon Dieu! quelle merveille!! :-)

    un petonàs!

    ResponElimina
  17. Es un pa precios i la presentació m´ agrada molt!

    ResponElimina
  18. Fantàstic, i un bon recurs per tenir a punt pels berenars dels nens. Em sembla que els carquinyolis de xoco s'hauran d'esperar una mica més perquè aquest cap de setmana em poso amb aquest brioix.
    Per les que tenim la thermomix antiga: quina velocitat equival a l'"espiga"? Moltes gràcies.

    ResponElimina
  19. oh quina pinta !!! segur que el teu pare haura estat molt content, salutacions!!!

    ResponElimina
  20. Queridos compañeros,
    Me gusta tanto leer vuestros comentarios!

    Si os parece os contesto vuestras preguntas aqui y en vuestros correos para asegurarme que os llega la información.

    EL CUADERNO DE IDEAS: Realmente se tardan para la elaboración muy pocos minutos, pero debes tener en cuenta el tiempo de reposo y levado, y añadir el de cocción y enfríamento de la masa una vez ha salido del horno. Debes tener en cuenta que si lo quieres de merienda debes empezar a prepararlo a la hora de la comida. Y si lo quieres para desayunar tienes dos opciones: o madrugar muchísimo o después de cenar hasta el punto 9. Entonces tapar la masa con un trapo de algodon toda la noche resguardado de corrientes de aire. Por la mañana te levantas y lo horneas.
    Debo avisaros que de un dia para el otro cambia mucho la textura del pan, se seca pero de una manera diferente de como lo hacen las barras de pan que comemos. De este pain de brioche podremos comer cada dia unas ricas tostadas para desayunar, y ya para finales de semana (si consigue llegar) un fantastico pudding!

    CRISTINA, hola: la Puri i jo hem tingut algún que altre projecte en ment, però de les dues n'hi ha una de somiadora i una altra de realista. L'any ja comença a agafar forma, i es presenta ple de projectes acadèmics que professionalment no puc deixar passar: cursos de formació continuada, un postgrau i preparar-me per un exàmen d'especialització. Aquest any no hi ha gaire més espai per nous projectes, bàsicament perquè m'agrada fer les coses ben fetes, i ara mateix no puc dedicar tot el temps que vull al blog ni al món dels blogs.

    NEUS: Quant parlo de thermomix parlo de la nº31. Pel que he llegit, la versió nº21 també hi ha velocitat espiga.. així que no sé quina versió de thermomix tens. Jo no sóc venedora de la thermomix però puc preguntar si em dius la versió de thermomix que tens.

    A TOTS MOLTES, MOLTES, MOLTES GRÀCIES PER PASSAR PER AQUEST PETIT RACÓ INTERNAUTA.

    ResponElimina
  21. ¡Bien! Acabo de descrubrir que desde el portátil puedo entrar en tu blog, así que estoy aprovechando para verme todo lo que me he perdido últimamente.

    Preciosas fotos, como siempre.

    Besos,

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria