Alimentació saludable

piramide2


Comencem l’any, i com cada any ens fem propòsits per canviar alguns dels nostres hàbits. Habitualment ens proposem menjar sa, fer exercici, deixar de fumar i tal i com em recordava la meva amiga Rosa de Velocidad Cuchara: aprendre anglès. Doncs avui us parlaré de com i perquè hem de menjar bé, i també us parlaré una mica sobre l’exercici. Del tabac tots ho sabem: fumar mata! I si voleu practicar una mica l’anglès hi tinc uns quants blocs gastronòmics escrits en anglès dels quals us en podeu fer seguidors!
Tot el que us dic aqui està explicat d’una manera metafòrica per entendre millor el procès d’alimentar-se i com funciona el nostre cos. El millor consell que us puc donar, es que si voleu aprendre a menjar correctament us dirigiu a la vostra infermera de capçalera o a una dietista diplomada que seran els professionals que millor us poden ajudar.


¿Quina és la part més important d’una piràmide?

piramide2                piramide2

¿la base o la superfície?

Crec que tots teniu la resposta, no? Sí, la part més important d’una piràmide és la base. La base de la piràmide són els fonaments d’una alimentació saludable.

Una altra pregunta: quant decidim que ens volem aprimar el primer de tot que fem, què és?
Segurament hem contestat: el pa, la pasta…, el sucre, les llaminadures, les galetes i la bolleria. Encara que moltes vegades prescindim de menjar un plat d’arròs però no ens estem d’esmorzar un croissant, no?
Doncs la primera lliçó que hem d’aprendre és que mengem per alimentar-nos, per permetre que el nostre cos funcioni correctament, sobretot hem de pensar que l’hem de mantenir amb salut perquè aquest cos ens duri molt de temps en plena salut. No hi ha aliments que curen, però si que hi ha aliments que ens fan perdre la salut. Es tracta de comprendre la funció dels diferents grups alimentaris per entendre la importància d’alimentar el cos, i deixar en segon terme alimentar el paladar. A partir d’ara ja no s’hi val dir “no hem menjo això perquè no m’agrada” per començar a dir “em menjo això per cuidar-me, ja que és bo pel meu cos”.
Així començo a explicar la base de la piràmide, la base de la nostra alimentació:


ELS HIDRATS DE CARBONI D’ABSORCIÓ LENTA

hc

Formen part d’aquesta columna: (el que també classificariem com a fècules) patata, pasta, arròs, farina, el pa.

hc1

¿Per què en diem d’absorció lenta? perquè un cop arriben a l'estómac passen a la sang de manera lenta. I és necessari que passin a la sang lentament perquè acompleixen la funció de sacietat, proporcionen energia paulatina, part del sucre que aporten no s’arriba absorvir, perquè mentre els digerim ja els comencem a cremar, i tot això passa encara més si els consumim integrals!

¿Quina funció tenen? ens proporcionen energia, sobretot la que necessita el cervell (el nostre pc) per funcionar.

¿Per què és millor que siguin integrals? Aporten més fibra, i la pellofa que recobreix els cereals integrals (que en el procés de refinat és la que s’extreu i passen a ser productes no integrals) és on s’hi troben les vitamines i minerals, i ja us he explicat que mengem per alimentar-nos!
    • La pasta integral és més fosca quant és crua, però un cop cuita no es nota ni el gust ni el color.
    • L’arròs integral costa més de coure i queda una mica més fosc, però no afecta en el gust.
    • El pa és més fosc i té un sabor diferent amb el pa blanc, però no costa gaire acostumar-s’hi.
És important que els hidrats de carboni d’absorció lenta es mengin acompanyats de verdura, per tal d’afavorir que part del sucre que porten aquestes fècules no s’arribi a absorvir.
¿Quantes vegades n’hem de menjar? N’hem de menjar 5 vegades al dia. Repartit en:
    • Una mica de pa o cereals en el primer esmorzar abans de sortir de casa.
    • A mig matí un mini entrepà
    • Per acompanyar el primer plat de verdura: per exemple mongeta tendra amb patata, espinacs amb fessols, col-i-flor gratinada (beixamel feta amb oli), amanida de pasta, arròs de verduretes…
    • Per acompanyar el segon plat: pot ser una mica de pa.
    • Per sopar: acompanyar el primer plat.
Atenció: les faves i els pèsols es consideren hidrats de carboni i no verdures!!!

Els llegums aporten proteïnes vegetals i en la classificació piramidal estan més amunt, però també porten una part d’hidrat de carboni, per això els podem utilitzar per acompanyar el plat de verdura: un empedrat de cigrons, una esqueixada amb tomaca i fesols… la nostra variada gastronomia ja té molts plats tradicionals que inclouen aquesta piràmide, i no és d’estranyar ja que de sempre els nostres avantpassats han estat seguint el que ara es coneix per dieta mediterrània.

LES VERDURES-OLI-FRUITES

fruita verdrua

El nostres sistema digestiu no disposa d’enzims que permetin la digestió de les verdures (hem d’entendre la verdura com un sinònim de fibra) a diferència de les vaques. Per això les vaques quant mengen verd (herba) s’engreixen i nosaltres no!

¿Per què és tant important la verdura? Per l’alta quantitat de fibra que ens aporta.

¿Per què és tant important la fibra si no digerim? la fibra actua com a raspall: fa que el bolus fecal (què fi dit així, no?) augmenti de volum la qual cosa en facilita molt el trànsit per l’intestí evitant l’estrenyiment, i aquest augment de volum fa que les parts nocives, cancerígenes que eliminem via intestinal no entrin gaire en contacte amb la paret intestinal, i a més a més fa que el transit sigui diari sense guardar-nos a dintre tot aquest material nociu. Ja sabeu que el càncer de budell és el més estès en la societat actual, i en gran part és EVITABLE si fem una dieta rica en verdures+exercici+beure aigua!!!

fv

Hi ha dos tipus de verdures: les que ens mengem crua en forma d’amanida i la que ens mengem cuita. Totes dues aporten vitamines i minerals que en el procés de cocció en perdem una bona part. Per això també s’aconsella no deixar les verdures en remull, netejar l’enciam sota raig d’aixeta en comptes d’immersió…
Així veiem que la funció de la verdura és regular un mecanisme, fer que funcioni un engranatge.

L’oli. Actua d'engrassant del sistema. L’oli d’oliva és el més sa i l'hauríem de consumir diàriament 3 cullerades i mitja soperes repartides per tots els àpats. I això és el difícil perquè tenim per costum amanir massa els plats. Una opció pot ser posar l’oli dins d’una setrillera amb spray.

La fruita ens aporta vitamines i minerals, gran part de les quals es troben a la pell. Això vol dir que hauríem de prendre el costum de menjar-nos la fruita ben neta i amb pell. A part és la pell la que ens aporta gran quantitat de fibra –de la qual ja hem vist tot el necessari que ens és tot i no aportar-nos aliment tal i com el tenim entès-. Dins del grup de la fruita són molt importants els cítrics: les taronges, mandarines, llimones, maduixes, julivert, kiwi.. són antioxidants! Els antioxidants eviten que les nostres cèl·lules es facin malbé i es converteixin amb canceroses. La fruita també es considera un hidrat de carboni d’absorció ràpida, és a dir que un cop consumides passen molt ràpidament a la sang. És un cop d’energia extra i per això el seu consum sempre ha de ser de postres.

De verdura n’hem de menjar dues racions al dia: una per dinar cuita i una per sopar fresca en forma d’amanida.

De fruita n’hem de menjar 3 racions al dia: un després del mini entrepà de mig matí, una de postres de dinar i una altra de postres de sopar.
Per tot el que hem parlat de la fruita queda clar que els sucs de fruita no és la manera de com hem de menjar la fruita. Primer perquè eliminem tota la fibra i ens bevem directament tot el sucre (ja no diem si a més a més hi afegim un sobret de sucre), i en segon lloc ja veieu que no es mereix ni parlar dels sucs de fruita envasats!!! No té rés a veure, beure’s un suc de fruita que menjar-se una peça de fruita. Els sucs fets amb la thermomix són una altra cosa: trituren la fruita sencera amb la qual cosa també ens bebem la seva fibra. Però un suc no substitueix una fruita!!!


LES PROTEÏNES

proteines

Formen part d’aquest grup els làctics i les proteïnes d’origen vegetal i animal i els fruits secs. La seva missió al nostre organisme és de contruir i reparar. Anem per parts:

ELS LÀCTICS

lactics

Formen part d’aquest grup: la llet, els iogurts i els formatges que pel consum d’adults ha de ser desnatat. Els productes senceres només ens aporten que colesterol, i reservem aquests productes pels infants que estan en edat de creixement i necessiten un aport de calci molt important per satisfer les necessitats òssies. Penseu que el calci va unit al greix, això vol dir que els adults no menjarem tant de calci –tampoc no el necessitem tant ja- i els productes que vénen enriquits amb calci s’han de prendre acompanyats en el mateix àpat d’un producte que porti greix (per exemple esmorzar un got de llet desnatat enriquit amb calci i una torrada amb oli d’oliva).

Com ja he dit les necessitats de calci pels infants i adolescents és diferent que dels adults, i us aconsello que us informeu amb la vostra infermera de pediatria de quins requeriments necessita el vostre fill/a.

llet

Pel que fa els adults:
    • Per esmorzar: un got de llet que es poden substituir per 2 iogurts (tot desnatat)
    • A mig matí: el mini entrepà fem que durant la setmana sigui varies vegades de formatge.
    • Per berenar: un tallat o un iogurt.
    • Per sopar: algun dia podem substituir “el tall” per un bon tros de formatge
Els làctics formen part del grup de les proteïnes i tenen una funció constructora. Els làctics estan a la base de la piràmide pel que fa a les proteïnes i això vol dir que el seu consum diari és molt important.

CARN, PEIX, OUS, LLEGUMS I FRUITS SECS

prot

Des de fa un temps s’ha estat donant molta importància a les proteïnes d’origen animal. Qui no recorda a la seva infantesa aquetes paraules:“Nena: menja’t el tall!”

La meva teoria és que durant la infantesa de la gent de l’edat de la meva àvia (70-90 anys) només es matava el gall per Nadal, el dia a dia el formaven les verdures i els llegums i de tant en tant un tall de cansalada. No disposaven d’una economia sobrant que els permets menjar “tall” cada dia. Només les classe poderoses menjaven cada dia pollastre.
Darrera van venir els fills de la postguerra (els meus pares) i els seus pares van intentar donar-los el millor que trobaven, per això sovint quant hi havia un plat de tall, poca cosa més hi devia haver al plat.
Va arribar la nostra generació, en que al plat ja hi havia de tot: però la canalla poc afamada com jo se’ls marcava molt que es mengessin el tall (allò que als seus plats va resultar difícil tenir cada dia).
D’aquesta manera actualment no concebim un àpat en el que no hi hagi cap plat de proteïna animal. No pensem que un bon plat de llenties amb bledes i arròs pugui constituir un plat únic. ¿I per què no si ja ens aporta els hidrats de carboni, la verdura i la proteïna?

prot1

Formen part d’aquest grup per ordre d’importància:  les carns poc greixoses com el gall d’indi, el conill (ai! pobret!), el pollastre. El peix blau en primer lloc, després el peix blanc. Els ous (no més de 3 ous a la setmana) i ja conten els ous que utilitzem per arrebossar o per fer pastissos! els llegums i els fruits secs (sobretot crus: nous, avellanes, ametlles).

Deixem la carn vermella, la de porc i corder per consum esporàdic algun dia a la setmana.

Les pipes, festucs… tots aquests altres fruits secs no ens aporten els mateixos beneficis que els anomenats anteriorment. Ni tampoc les ametlles salades, les avellanes garrapinyades… etcètera.

El consum diari de proteïnes a de ser de dos plats diaris: un per dinar i un per sopar. Cal que siguin variats, és a dir: si per dinar mengem carn, per sopar ous, o si per dinar mengem llegum per sopar peix.. ja m’enteneu, no?


EMBOTIT I DOLÇOS

Ara entrem a la part de la piràmide dels prescindibles. No ens passaria rés si no mengem: embotit i dolços.


embotit i dolç


EMBOTIT: principalment esta fet de porc i amb molta sal per conservar-lo. Així que el seu consum ha de ser ocasional i això vol dir que no el podem utilitzar diàriament per fer-nos l’entrepà de mig matí.
¿de què hem faig dons l’entrepà? de formatge desnatat, de sardina, de tonyina, de cavalla, de pavo, de pollastre, ou, i ocasionalment podem consumir pernil salat, pernil dolç i llom embotxat.

DOLÇOS: formen part d’aquest grup la mel, el sucre, la manega, la margarina, les galetes, els gelats, la bolleria, els refrescos ensucrats, els caramels, pastissos… la llista és massa llarga per descriure-la tota.
En aquest grup hi formen part totes aquelles coses que el nostre paladar agrada sense excepció! I la meva teoria és que el cos és una màquina perfecte amb l’únic defecte del paladar! Per norma general ens agraden més les coses dolces, salades i fregides… i corregir aquest defecte ens toca fer-ho com adults responsables de cuidar el nostre cos perquè visqui en salut molts anys.

Hi ha una premissa que no falla: 
30+5= 80
Us deveu preguntar en quina escola em van ensenyar a sumar… doncs mireu: 30 són els minuts diaris que hauríem d'emprar per fer exercici, 5 les verdures que ens hem de menjar diàriament (2 de verdura i 3 de fruita), i 80 els anys que ens asseguren que viurem si seguim aquesta premissa!!!

AIGUA

aigua

L’aigua és fonamental per la nostra supervivència. Es pot estar un temps sense menjar (vaga de fam) malmetent la nostra salut (dietes restrictives com la de la pinya, la de la carxofa i no se quantes més!), però no podem viure si no fem un aport diari d' almenys 4 gots d’aigua!

aigua1

Necessitem l’aigua com necessitem l’aire per respirar. Sovint pensem que ja veurem quant tinguem set.. i no és així! la set és un senyal d’alarma de deshidratació!!! El nostre cos aprèn.. “aprèn a no demanar-me per anar a orinar quant fa estona que t’ho demana" i no s’hi va”.. d’aquesta mateixa manera aprén a no demanar aigua perquè ja s’ha cansat de demanar-t’ho!
Hem de beure un mínim de 4 gots d’aigua al dia. Aquesta aigua no es pot substituir ni per gots de llet ni per gots de suc de fruita, ni infusions, ni refrescos. Penseu que diàriament se’ns evapora del pulmó 500 ml d’aigua només en el procés de respirar!!!

EXERCICI

exercici

Sovint conformen el fet de portar una vida estressada amb que ja es fa prou exercici. Córrer amunt i avall i anar tot el dia de bòlit no és fer exercici. Hem de partir de la base de portar una vida activa i això vol dir: pujar per escales en comptes d’agafar l’ascensor, intentar anar al treball amb bicicleta o a peu, o si precisem de transport públic com metro o autobús baixar una parada abans, o aparcar el cotxe lluny de la feina.. tot això al llarg del dia va acumulant punts a la vida activa.

Però ja hem dit que amb això no n’hi ha suficient. Sovint donem molta importància amb el que mengem, però en realitat és més important l’exercici que fem. Hauríem de començar el dia o fer que no s’acabi sense que haguem complert en el nostre principi de cuidar-nos a nosaltres primer. Si nosaltres no ens cuidem.. qui ens cuidarà? per tal cal buscar cada dia una estona per sortir a caminar una mitja hora. No si val buscar excuses: avui plou, avui fa vent, massa calor… hi hauria països que la gent no sortiria mai de casa!!! És vàlid acumular intervals de 10 minuts. Mireu que senzill!

I si us voleu aprimar: heu de caminar una hora diària!, i per molt menjar que us sembli totes les racions que us he explicat segurament amb el poc que mengeu esteu menjant moltes més calories i sense donar al cos el que realment necessita per funcionar correctament! Sembla mentida.. però menjar tot això i repartit en els 5 àpats que us he explicat us aprimareu!!! Per un altre ocasió ja us explicaré la teoria… que per avui ja n’hi ha prou i em fan mal els dits de tant teclejar!!! i me n’he d’anar a caminar!!!
 ................................................

Vull aclarir que aquesta és una alimentació sana per gent sana. Si pateixes alguna malaltia crònica com hipertensió, diabetis, colesterol, obesitat, insuficiència renal, gota… acudeixis a la teva infermera o dietista diplomada perquè adapti aquesta dieta a les necessitats específiques de cada patologia.
Així mateix vull dir que tota aquesta informació prové d’una font professional, però que ve a ser una mena d’introducció al que hauríem de fer i que per tant us dirigiu a un professional per afinar les peculiaritats de l’alimentació sana i mediterrània.
Entengueu aquesta entrega de post com un regal que us faig de Reis, perquè desitjo que tingueu molta salut i ens puguem continuar comunicant a través d’aquesta pantalleta durant molt de temps. I també per compensar una mica el desgavell dietètic que suposa tot el meu bloc!!!
Aquest post esta dedicat a tots els seguidors, a tots els que hem deixeu comentaris, i a tots aquells que entreu però que de moment encara no heu deixat cap comentari. A tots vosaltres que feu possible que la meva presència entre vosaltres estigui plena d’alegria, goig i satisfacció.

Your comments make me happyShabbyBlogsDividerA

23 comentaris:

  1. Ets una màquina, com t'he trobat a faltar.
    Molt interesant aixó que has fet, l'Èric ha pres nota i jo també, gràcies per els teus coneixements.
    Per lo de més, ja està tot acabat. S'ha parlat i decidit.
    Un petó bonica, ja parlarem

    ResponElimina
  2. Después de ver esta entrada y del trabajo que has hecho, sólo puedo decir: ¡QUE ERES UN FENÓMENO!. A ver si realmente nos ponemos en marcha y nos alimentamos mejor y hacemos un poco ejercicio. Lo difícil es empezar ¿a que si? pero una vez que empezamos, ¡nos sentimos de maravilla!. ¡A TU SALUD MGLÒRIA!.

    ResponElimina
  3. Hola Mglória! has fet un gran resum de la dieta equilibrada tradicional de la nostra zona, felicitats! a més tha quedat molt clar i didáctic. Si et tingués davant t'aplaudiría i tot!! un deu!!
    Ara, mágradaría fer una acotació: no hi ha només una manera d'alimentar-se be ni una sola opció de dieta equilibrada, n'hi ha moltísimes, i avui día gràcies a la immigració y la globalització es troba gent a tot el món (i aquí, es clar), que porta altres tipus de dieta que també son sanes i equilibrades.
    Per això, no ens hem de posar la mans al cap si coneixem algú que no menja carn, o no pren làctis (japonesos i altres asiàtics, vegans..), per exemple, perque por ser que la seva dieta sigui sanísima y equilibrada (també pot ser que no, com succseix amb qualsevol tipus de dieta).
    Felicitats de nou, has fet un gran post!

    ResponElimina
  4. Hola Gloria: me ha encantado el post. Es importante dar a conocer la pirámide nutricional, que aunque muchos la conocemos, no la aplicamos... Y si, yo también me he propuesto bajar de peso este año, así que " intentare" seguir todos tus consejos... Y lo del ingles es cierto ;)

    ResponElimina
  5. Muchas gracias por esta entrada MGloria! Me ha gustado mucho. Me preocupa mucho la nutrición y siempre intento llevar una dieta equilibrada, pero lo que más me cuesta son las 5 raciones de fruta y verdura diarias... Un beso!

    ResponElimina
  6. Glòria, jo tinc penjada aquesta piràmide a la nevera. Fa un any que la vaig posar en pràctica i estic molt contenta.
    Jo sóc de les que penso que s´ha de menjar de tot amb mesura... A més practico la natació.
    He comprovat que fins i tot en èpoques anàrquiques amb el menjar com el Nadal el meu cos no pateix tant como abans.

    Ara sí, segons la gent del meu voltant sóc disciplinada i ser dir que no...Això és molt important.

    ResponElimina
  7. Hola guapa! quina entrada més interessant!!! moltes gràcies! petonets

    ResponElimina
  8. hola esta entrada esta super interensante , gracias por compartila con nosotros. Bss guapa.

    ResponElimina
  9. ostres noia, m'han agafat ganes de començar la setmana amb un altre mentalitat, graciés per recordans lo que en teoria sabem de sobres, a veure si amb aquest post i ja que els festes ja s'han acabat( de moment )baixem un parell de kilets i fem una mica més de salut. Graciés Mgloria!!

    ResponElimina
  10. Plas, plas, plas!! (això vol dir que estic aplaudint) M'encanta!! És que estàs feta una crack!! Cada dia estàs pujant el nivell de les teves entrades...on arribaràs??!!! T'he deixat un detallet al meu bloc, espero que et faci il.lusió!! ;)) Un petó, guapa. Paula

    ResponElimina
  11. Je je je... això del 30 + 5 = 80 no ho havia llegit mai, però m'ha agradat molt! I això que jo sóc matemàtica, je je je...
    A veure si comencem a fer bondat, que després dels excessos de Nadal ens convé molt

    ResponElimina
  12. super interesant! m'ho tinc que rellegir per pendre nota ja que demà he dit que tinc que començar! jaa!
    petonets

    ResponElimina
  13. Hola Mglòria,
    Quina entrada més saludable, que ens has REGALAT avui! Jo compleixo només el 5, però el 30 per molt que ho he intentat... no puc. Amb l’anglès també faig els meus esforços... l’aigua és una assignatura pendent. Per a la resta, sóc bastant disciplinada i al llarg de la meva vida he anant aprenent a menjar millor, que no vol dir dolent, que a vegades es confon. He tingut la sort de conèixer experts en nutrició que m’han orientat cap a on anar i de quina manera... Et felicito per aquesta entrada, per que has fet un resum didàctic i que segur, ajudarà en algú. Molts petons!

    ResponElimina
  14. Tens un blog de luxe!!! gracies per vinder a Chez, jo me vaig a quedar per aci perque hi han coses suuuper interesants. M'agradat moltissim. un beset

    ResponElimina
  15. Jo tinc la piràmide penjada a la porta de la nevera per no oblidar-me de res!
    Els 30 minuts diaris és un sacrifici per mi. A vegades surto en bicicleta i faig dues hores, però després estic dies sense fer exercici (que si plou, que si fa massa vent, que si he d'anar al metge amb el meu pare, que ...
    De verdura i fruita en menjo molta, però també menjo massa pastisseria. Hauria de fer un consum ocasional, ja ho sé, però si no tinc res dolç al davant els meus fills no esmorzarien ni berenarien. Però també penso que com tot és casolà, no és tant perjudicial.
    Utilitzo sempre ous ecològics, pollastres de pagès i porc ibèric. L'oli, sempre extra verge, i les fruites i verdures cultivades el més a prop possible de casa. Llegums com a mínim un cop a la setmana, i fruita seca a diari. Res de begudes edulcorades, res que porti colorants i si pot ser sense antioxidants, estabilitzants, potenciadors del sabor... (és a dir, totes les E- de les etiquetes).
    No mengem mai menjar preparat. El peix, de la costa catalana i salvatge.
    No sé si em deixo alguna cosa. Però com veus, miro de seguir els teus consells el més bé possible.
    A veure si hi ha més gent que et fa cas i millorem entre tots la nostra salut. I és que cada vegada es veu més gent obesa pel carrer. Aviat semblarem els EEUU!!!!

    Moltes gràcies per aquest regal de Reis que ens has fet! Que tinguis un molt Bon Any!
    Petons

    ResponElimina
  16. Hola
    Me dejaste una pregunta en mi blog hoy.
    Para consultas sobre el atelier, por favor comunicate conmigo a traves de mis websites, a traves de mi pagina de trabajo en facebook (puedes enviarme un mensaje privado) o por mi correo:
    jackierueda@gmail.com
    y asi veo en que puedo ayudarte.
    Saludos.

    ResponElimina
  17. Un post d'indubtable valor com a servei públic :)
    No puc fer altra cosa que felicitar-te per la feina feta!!

    ResponElimina
  18. Hola, acabo de descobrir el teu SUPER blog! quina feinada amb aquest post, gràcies!
    Em quedo xafardejant per aquí ;)
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  19. Benvolugts comentaristes, nou vinguts i habituals: és per mi tot un honor llegir les vostres opinions i les vostres aportacions, sense vosaltres, rés de tot això tindria sentit.

    PURI de COOKING LOVERS: Desitjo que el dia d'avui hagi estat especial, any nou, vida nova! i estic segura que al bufar les espelmes apartarás el fum i veuras més clar el futur. Una abraçada i un petó per cada any que fas!

    IRATXE de POSTRES SIN LECHE Y SIN HUEVO, no me cansaré de decir que es gracias a tu blog que mucha otra gente encuentra alternativas a esta piramide adaptadas a sus alergias. Todos deberiamos ser más conscientes de estos otros problemas de salud, y los restaurantes, pastelerias deberian incorporar con responsablidad una sección para los "Sin". Ellos también necesitan disfrutar con una comida, con un caprichito dulce..

    LUCIA de DIMES QUE COMES: creo que nadie más aqui conoce mejor este tema. Este es el tema de tu blog. Así que tu aportación, tu colaboración con tu comentario es de gran valor! desde aqui te pido que nos cuentes un dia como podemos activar nuestra metabolismo.

    ROSA de VELOCIDAD CUCHARA: Yo con lo del inglés hace tiempo que lo tache de la lista de "este año sí". Lo que si deseo este año es que las cosas vayan mejor ;x

    LA CHICA DE LA CASA DE CARAMELO: te recomiendo que si tienes oportunidad te hagas con una de estas cestas ecologicas.. tendras en casa verdura fresca de temporada y con un sabor sin igual! al tenerla en casa tendras que comerla (una cocida y otra en forma de ensalada).. y en cuanto a las 3 piezas de fruta.. la verdad que a mi cuesta porque no me gusta mucho la fruta, así que cuando me siento a la mesa me dejo delante mismo la pieza de fruta para no olvidarme!

    CRISTINA de BUFET DE POSTRES, tu sí que t'ho montes bé: la ceramica per treballar braços i la natació que diuen que és l'exercici més complert! i si a més ets una persona disciplinada.. ja ho tens tot!!!

    JUDITH del MON DE JUJU, com ja us dic al post, necessitava compensar tant de sucre que es us dono!

    LUISA de COCINANDO CON MI CARMELA, para mi és todo un placer compartir toda esta información con vosotros.

    MONTSE de PELL DE LLIMONA, amb això també tens raó.. sovint comencem la setmana bé, i de cara cap al divendres.. tornem a pecar.. com diu la Cristina és disciplina! ...¿saps on la puc trobar la disciplina???

    PAULA de BON TIBERI: muas+muas+muas!!!

    GEMMA de LA CUINA DE CASA, jo també m'apunto a lo de fer bondat!

    IVANA de NICE THINGS, ara que ja s'han acabat totes les festes, com tu dius és un bon moment per començar.

    ERI de LA CUINA DE L'ERI, la veritat és que iniciar l'hàbit de l'exercici és difícil, però no impossible. Jo també he de fer més exercici.. i estava pensant en retar-te!!! a veure si una estira a l'altra!

    CHEZ LOLA de CHEZ DASHITA, benvinguda al blog, és un honor rebre la teva visita i espero poder veure't per aqui sovint i llegir els teus apreciats comentaris.

    MARGARIDA de EL MON DE LA CUINA, m'encanta la teva presència a la meva cuina, i amb el teu comentari m'has fet imaginar que havies entrat a casa directament per la porta de la cuina, t'has assegut al meu costat i has començat a parlar amb mi tant naturalment.. m'encanta aquesta familiaritat!! ..si ho arribo a saber poso l'alfombra vermella i li passo l'aspiradora!

    JACKIE de CASI EN SERIO, siento mucho si he dejado mi comentario en un sitio no adequado, ya no sabia donde escrivir para dirigirme a usted, siento mucho si le he causado molestia.

    STARBASE de DE CUINA, feia dies que pensava en compartir amb vosaltres el que penso que tots hauriem de saber i fer. Moltes gràcies per la felicitació però de debó que em sentia amb deute amb tots vosaltres.

    SANDRA de ELS FOGONS DE LA BORDETA, estic encantada amb la teva visita, vine sempre que vulguis i queda't el temps que desitgis. Jo avui també passaré a veure que s'hi cou als fogons de la bordeta!

    MOLTES GRÀCIES A TOTS PELS VOSTRES COMENTARIS, SENSE ELLS AIXÒ NO TINDRIA GAIRE SENTIT!

    ResponElimina
  20. vaya post te has currao...tu si que sabes. Para los que se nos olvida que uanque el pan engorda es sanísimo en su justa medida.

    un besazo

    ResponElimina
  21. Hola Mgloria!
    Acabo de descobrir el teu bloc tot navegant per Internet i l’he incorporat a l’apartat del nostre bloc, Olleta de verdures, on recollim els dedicats a cuina i escrits en català. Si no vols constar-hi, si us plau fes-nos-ho saber, perquè no voldríem tenir-te si no hi vols cert.

    vaig a tafanejar una estona pel bloc, que té molt bona pinta! Felicitats!

    Salut!

    ResponElimina
  22. Hace unos dias hemos hablado de este tema con varias blogeras, me parece super interesante y tu información muy completa, te la agradezco.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  23. Fa temps que el vas publicar, però smepre va bé recordar-ho. Estic fent un repàs de les teves entrades, i t'he de dir que estic encantada amb el que veig i fas... Les teves fotografies són molt bones (jo ara tot just estic començant a aprendre'n). Em continuo passejant per aqui. Una abraçada

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria