Braç de Gitana

Avui torna a ser un dia especial, i el dedico a la Teti. Com us deia ahir, la primavera sembla que hagi arribat, i veient com estan de maques les maduixes qui no es resisteix a menjar-se-les?
Aquesta recepta està inspirada en una que he vist al llibre "La cocina de los postres" de l'editorial Blume:



És un llibre que us el recomano, perque està estructurat per estacions de l'any, cosa que primerament et permet escollir la recepta segons sigui estiu o hivern, perquè no és el mateix menjar-se un gelat a l'hivern com un sufflé a l'estiu, i en segon lloc pots trobar els ingredients de temporada al mercat, frescos i en el seu màxim explendor.
Per ella i per tots vosaltres:
BRAÇ DE GITANA

Ingredients pel braç:

  • 4 ous a Tªambient

  • 120g de sucre

  • 120g de farina
Ingredients pel farciment:

  • 500g de maduixes fresques i netes

  • una mica de sucre

  •  400g de nata

  • 30g de sucre glas

  • 1 culleradeta petita d'extracte de vainilla
A) MONTAR LA NATA:

  1. Posar la papallona al vas, agitar el brick de nata i abocar-la dins del vas. La nata ha d'estar molt freda, no cal congelada.

  2. Programar V3 1/2, i estar atents perque no hi ha un temps senyalat per fer nata. Un cop es comenci a montar afegir la culleradeta d'extracte de vainilla, i una mica de sucre glass.

  3. Un cop estigui acabada de montar es pot acabar d'afegir la resta del sucre glass.

  4. Reservar la nata a la nevera.
B) PROCEDIMENT PER FER EL BRAÇ

  1. Pre-escalfar el forn a 200º. Dalt i baix.

  2. Sense rentar el vas, posar-hi la papallona. Afegir-hi el sucre i els ous. 6min+37º+V3

  3. Tornar a programar el mateix sense temperatura: 6min+V3

  4. Afegir la farina: 4seg+V2

  5. Acabar d'incorporar la farina amb l'espàtula.

  6. Folrar una safata de forn gran amb paper de forn i escampar-hi per tota la superfície amb l'ajut de l'espàtula la massa.

  7. Baixar la temperatura del forn fins a 180º, dalt i baix, i enfornar durant 10 minuts. Cal estar atents, perquè un minut més o menys farà que la massa del braç sigui massa cuita i no es pugui aprofitar. Quant la treguem del forn ens semblarà que està una mica crua, però no és veritat!

  8. Humitegeu un drap de cuina net i de cotó sense pelusilla, i poseu-lo damunt del braç.

  9. Gireu la safata damunt el taulell de manera que el drap queda a la base.

  10. Retireu el paper de forn.

  11. Enrosqueu un cantó del braç amb l'ajut del drap. La tècnica és: enroscar una mica i retirar el drap, enroscar una mica i retirar el drap.

  12. Quan estigui del tot enroscat, embolicar amb el drap de cuina i deixar així fins que estigui totalment refredat.
C) NETEJAR I TROSSEJAR LES MADUIXES

  1. Per netejar les maduixes sempre cal fer-ho amb les fulles posades.

  2. Un cop netes sota raig d'aigua, deixar escòrrer.

  3. Treure les fulles i trossejar.

  4. Barrejar amb una mica de sucre en un bol i reservar.
D) COM MONTAR EL BRAÇ

  1. Desenroscar en compte el braç i escampar amb l'ajut d'una espàtula la nata montada, formant una capa. No arribar al final del desenroscat, perque si ens acostem molt a la vora exterior el farciment ens sortirà.

  2. Escampar-hi les maduixes preparades.

  3. Enroscar de nou el braç.

  4. Tallar una mica les vores per afinar el traç de presentació.

  5. A l'hora de servir espolvorejar una mica de sucre glas per la superfície amb l'ajut d'un tamizador o colador.

  6. Servir acomapanyat d'un moscatell ben fred. Per exemple un Montbrione.
BON PROFIT!

2 comentaris:

  1. sort que no sóc de dolços!!! tot això és massa delícia tota junta!!!
    molt de goig tot plegat!!

    ResponElimina
  2. Hola F.Xavier, potser algún dia d'aquests tens una sorpresa, i presento alguna recepta salada perquè de dolços no només es viu :)
    Me n'alegro que t'agradi i espero veure't força sovint per aqui.

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria