Verdures en escabetx {Ventanas Verdes}







Desprès de l'estiu tornen les Ventanas Verdes (amb noves integrants) i com que dels horts s'estan acabant de recol·lectar els últims fruits d'estiu i que tant ens agradaran poder consumir al llarg de l'any, el mes de setembre és el mes per excel·lència per fer conserves.





Recordo els finals d'estiu, just les setmanes abans de començar l'escola, que arribava l'avi de l'hort amb galledes plenes de tomàquets. Uns tomàquets deliciosos! I que amb la mare preparavem pots de conserva de tomàquet, i que desprès emmagatzemàvem a un rebost habilitat a les golfes.

Fent vida sempre a ca l'àvia, la cuina de la mare només la utilitzàvem per fer les conserves de tomàquet i per cuinar el dia de la Festa Major.




I precisament va ser la setmana passada que visitant a una amiga (gran aficionada a les conserves: taronja confitada, limoncello...) que viu en un mas (i hi té un allotjament rural independent per llogar: Mas Sotorra) em va dir que estava fent conserva de tomàquet fregit per tot l'any.

Així que essent per la meva terra tan habitual el conservar el tomàquet he pensat en fer una conserva diferent, una altra alternativa de conservar les verdures, i amb el seu punt àcid amb el vinagre i la mostassa, les fan encara més apetitoses per menjar.




I és que hi ha molts tipus de conserves: amb sucre, amb sal, amb oli, olis i vinagres aromatitzats, deshidratar, salses com mostassa, ketchup... i els escabetxos.




Ingredients:
  • 1 col-i-flor petita
  • 1/2 cogombre pelat i trossejat
  • 2 cebes a talls longitudinals
  • 2 pastanagues pelades i trossejades
  • sal
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 300 ml de vinagre blanc (si es vol pot ser aromatizat)
  • 250 grams de sucre
  • 1/2 culleradeta de cúrcuma
  • 2 culleradetes de mostassa en pols
  • pebre negre
Elaboració:
  1. En una cassola gran disposar les verdures a capes, i entre cada capa salar.
  2. Cobrir amb un drap i deixar macerar tota una nit.
  3. Al dia següent, passar per aigua lleugerament i assecar.
  4. Barrejar la farina amb una mica de vinagre fins a formar una pasta sense grumolls.
  5. En una cassola gran al foc posar la resta del vinagre, els sucre, les espècies i la mostassa. Remanar continuament fins que el sucre es dissolgui. Augmentar el foc i deixar que bulli.
  6. Afegir les verdures i coure a foc lent durant uns 10 minuts sense tapar.
  7. Retirar del foc i afegir la barrejar de la farina. Remanar i tornar a posar al foc i deixar bullir a foc baix durant uns 5 mintus.
  8. Retirar del foc i envasar.
Si voleu saber com esterilizar els pots de vidre per conserva us enllaç amb una entrada antiga meva en que us ho explico.

Conservació: 6-9 mesos.

Aquest escabetx té una textura cruixent i se serveix acompanyat de pa (i embotit, si es vol)


Font: Conservas y mermeladas, editorial RBA





I parlant de conservar...

Sembla mentida de com és la vida:
Coneixes a persones, algunes van, d'altres venen, algunes van i venen.
Algunes vols que marxin, perque resten.
D'altres vols que es quedin perque sumen, però decideixen marxar deixant un llegat inborrable.
D'altres es queden i d'altres marxen.
Algunes creus que es quedaran amb tu tota la vida, perque així sents aquest compromís, i un bon dia t'adones que ja no són al teu costat.
És ben curiós...  és que l'èsser humà necessita viure en comunitat i compartir. Per això adoro la blogesfera!



20 comentaris:

  1. M'encanta el color groc que li ha donat la cúrcuma... queda preciós.
    Mai faig l'escabetx només de verdures, però ho trobo molt bona idea. És molt versàtil i molt gustós.

    ResponElimina
  2. Boníssima proposta, Glòria!! I quines fotos més xules!!

    ResponElimina
  3. M´ encanta aquesta conserva i me la imagino a sobre la torrada, amb el toc de curry......jo en vuy.........Que bo!!!! Tens raó. ara es una bona època per començar a conservar i aquet any serà bo amb bolets. S´ens presenta feina.
    Petons a milions

    ResponElimina
  4. Aquests dies estem collint els últims fruits de l'hort i segurament prepararé un escabetx amb cúrcuma, m'ha agradat molt la idea, a més, així variem una mica de colors i sabors!! Gràcies .-)

    ResponElimina
  5. Quin coloret més bonic li ha donat la cúrcuma a l'escabetx, MGlòria! Per qui en som fans de les verdures com jo, una torrada com aquest és tot un luxe. M'ha vingut ganes de posar-ne un pot a mi també... pot ser per aquestes imatges tan precioses. Petonets i que tinguis un bon dia.

    ResponElimina
  6. Que bien que hayas podido participar!!! Me gusta mucho la elección que has hecho ♥

    ResponElimina
  7. Que cosa tan rica Gloria, me recuerda a los pickles que tenemos en casa, sobre todo el coliflor, me encanta en encurtido.
    Te quedó super colorida la conserva, me encanta.
    Besos!

    ResponElimina
  8. Unes paraules molt boniques les últimes ratlles! Gràcies!
    La recepta espectacular, m'encanta! I que curiosos els pots, no n'havia vist mai d'iguals, m'agraden!!!
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  9. Me has hecho recordar a mi abuelo, cuando llevaba la época de tomates los recolectaba y venía con un cubo lleno de ellos en autobús desde su ciudad a la nuestra, y esa tarde mi madre y abuela se liaban a preparara tomate. En el pueblo, ya de más mayor, mi abuelo seguía trayendo los cubos y mi abuela seguía llenando la despensa de tomate frito, y mermelada de tomate.
    Me encantan los escabeches, enriquecen los sandwinch y cualquier rebanad de pan. Me apunto esta receta. Y ya sabes yo me quedo ♥

    ResponElimina
  10. Me encantan este tipo de conservas!!! Tener uno de estos botes a mano me arregla una cena rápida o el tupper del trabajo. Un poco de arroz o quinoa, unas conservas en escabeche, y ya tenemos una comida sana y deliciosa!!!!

    ResponElimina
  11. Holaaaa!!! mira que m´agrada mirar les teves fotos!!! ho tens tot tant cuco!! :))). Jo soc molt fan de les conserves, cada vegada mes, i m´estic tornant pastoreta darrera de fer formatges, iogurts i fins i tot la ricotta. No he fet aquest tipus de conserva en vinagre però la voldría fer ja que amb torrades o sandwich li queda de maravella.
    De petita feiem a casa conserves de tomàquet pera, això ho van perdre els meus pares, jo estic agafant de nou el ritme.
    Petonas.

    ResponElimina
  12. Hola bonica!!! Se que sóc pesadeta...però m'encanten les teves fotos!! Si fas algún curdet avisa'm eh!!!! :)

    Petonets

    ResponElimina
  13. Quines fotos més boniques!!! Les conserves de verdures...com la meva àvia!!!ptnts

    ResponElimina
  14. Estic d'acord amb la Gemma precioses paraules i a mès reals. Molt bonic.
    Les conserves m'encanten... m'ha agradat molt saber com es fan, perque les conserves amb escabetx son ideals!!!!! Sòc molt vinagrera!!!!
    Les fotos cada cop mès espectaculars!!!
    I l'imatge del blog.... està genial, ha millorat molt!

    ResponElimina
  15. Boníssima proposta i quines imatges més maques!
    Bon cap de setmana guapa.
    Petons

    ResponElimina
  16. Ains Gloria, qué bonitas palabras, y recuerdos, y reflexiones... Me encanta cuando la cocina nos permite compartir recuerdos y experiencias de nuestra familia y amigos :).
    Yo quiero probar una receta como esta, tiene que estar buenísimo. En casa de mis padres los escabeches estaban descartados porque mi padre aborrece el vinagre y odia la mostaza, pero ahora que vivo lejos puedo prepararlo sin que venga a ponerme mala cara, jajaja.

    Un abrazo

    ResponElimina
  17. Sempre una cuina sana i bona i amb aquestes fotos meravelloses. Petonets.

    ResponElimina
  18. Bueno no he llegado a tiempo pero me ha encantado vuestras propuestas. Besotes.

    ResponElimina
  19. M'encanta l'idea de conservar les verdures escabetxades!

    I jo també adoro la blogosfera, i tu ets de les que sumen!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  20. No he preparat mai les verdures escabetxades!!!! Serà qüestió de provar-ho......
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria