Panacotta d'avellanes {Felices y Sanas Fiestas con Ventanas Verdes}




Al grup de Ventanas Verdes per aquest mes de desembre ens hem proposat elaborar un menú festiu apte per a qualsevol d'aquestes festes nadalenques demostrant que és possible elaborar un menú elegant capaç de satisfer a qualsevol comensal.

¿Qui es que després d'un àpat festiu no s'ha dit a ell mateix "això no pot ser"?
¿Qui és que després d'un àpat així s'ha promés de no sopar?

I tot això és perque es fan menjars excessivament carregats de grasses saturades, sucres i elaboracions carregades que els nostres cossos els costa molt païr.

Tots volem presentar a la taula menus elegants, ben presentats, que es diferenciïn de qualsevol altre dia festiu, i sembla que per Nadal o Cap d'Any hagin d'imperar uns menús tradicionals, que amb els anys i millors époques econòmiques han desvirtuat els menus convertint-los en àpats feixucs.






Aquests dies ja comencem a rumiar quin menú farem, i per tant ja estem començant a fer llistes de la compra amb antel·lació.

Per aquest motiu avui ventanas verdes publica de forma extraordinaria una proposta de menú saludable, per fer de l'àpat festiu un verdader motiu de felicitat.

El nostre lema ha estat: "Felices y Sanas Fiestas", i d'aqui ha sorgit aquest menú:




Per poder veure cada una d'aquestes receptes podeu anar directament a Ventanas Verdes blog on veureu una imatge de cada recepta que us enllaçarà directament a cada blog i poder llegir la recepta.

La meva recepta són els postres, i us porto una panacotta d'avellanes amb poma deshidratada.
Una de les filosofies del grup és elaborar receptes amb productes locals. Com moltes vegades us he dit, visc en una zona on es cultiva avellana, així que partint d'una llet vegetal d'avellana elaboro aquest deliciós postre.

Els reptes de Ventanas Verdes suposen per mi un verdader repte, i no van dirigits únicament al públic vegetarià, moltes de les integrants dels grup no som vegetarianes. Per mi Ventanas Verdes és molt important perque m'aporta una millora en la meva dieta doncs la converteix en molt més variada, alternativament més saludable, i descobreixo tota una serie de productes que desconeixia.





Vaig sentir per primera vegada anomenar la llet vegetal per boca de l'Ana i de l'Heva. I vaig pensar que tenint al meu abast tantes avellanes ben bé valdria la pena probar d'elaborar-ne.

I quin descobriment!
Que bona que està!!!

Des de que una marca de cafes ha tret una varietat exclusiva de cafè aromatitzat a l'avellana, cada dia al matí em prenc aquest capritx. Quant s'acabi aquesta edició limitada, substituiré la llet de vaca per llet d'avellana, aromatitzant un cafè simple en una exquisités!















Ingredients per la llet d'avellanes:
  • 130 grams d'avellanes lleugerament torrades i pelades
  • 70 grams de panela
  • 1 cullerada d'oli d'oliva (de gust suau)
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla natural
  • 1500 ml d'aigua
Elaboració amb la Thermomix:
  1. Posar tots els ingredients dins el vas i programar: 10 mintus a 70º i velocitat 6.
  2. Filtrar a través d'un drap de cotó escorrent-lo bé.
Per elaborar la recepta sense thermomix mira aquí.

Conservació de la llet d'avellanes: fins a 3 dies a la nevera.



































PANACOTTA D'AVELLANES AMB POMA DESHIDRATADA

Ingredients per a 6 persones:

  • 1 litre de llet d'avellanes
  • 2 sobre d'agar-agar (un total de 4 gr)
  • 4 dl de nata vegetal
Elaboració de la panacotta amb Thermomix:
  1. Posar al vas la llet d'avellanes i la nata vegetal.
  2. Programar: 5 minuts a 100º i velocitat 1.
  3. Dissoldre els dos sobres d'agar-agar amb una mica de llet d'avellanes freda.
  4. Afegir-ho al vas i programar: 2 minuts a 100º i velocitat 3.
  5. Abocar dins de motlles, deixar refredar a temperatura ambient, i després guardar a la nevera durant 24 hores.
Elaboració de la panacotta sense Thermomix:
  1. Posar la llet d'avellanes i la nata vegetal en un cassó al foc i escalfar sense que arribi a bullir.
  2. Dissoldre els dos sobres d'agar-agar amb una mica de llet d'avellanes freda.
  3. Abocar al cassó i sense deixar de remanar bullir durant 2 minuts.
  4. Abocar dins de motlles, deixar refredar a temperatura ambient, i després guardar a la nevera durant 24 hores.



POMES DESHIDRATADES
Ingredients per a 6 persones:

  • 2 pomes ecològiques
Elaboració:
  1. Pre-escalfar el forn a 100º
  2. Netejar la pell de les pomes i assecar.
  3. Tallar rodanxes fines de poma sense pelar i disposar-les damunt la safata de forn folrada de paper vegetal. Aprofitarem majoritàriament la part central de les pomes, en el punt en que hi trobem el cor. (fins hi tot les pomes tenen cor...)
  4. Posar al forn durant 30 mintus.
  5. Donar la volta als talls de poma i deixar coure durant 30 mintus més.







DECORACIÓ DEL POSTRE:

Ingredients:
  • Poma deshidratada
  • 1 magrana desgranada
  • les panacottes
Montatge: Disposar un tall de poma damunt cada panacotta i acabar de decorar esparcint uns grans de magrana.





Aquest postre a base d'avellana ve a ser un substitutiu del clàssic torró, ja que els fruits secs són el seu ingredient principal.

Aquest postre és molt saludable ja que és de gust dolç aportant molt poc sucre, i molt equilibrat per la combinació de fruita fresca, deshidratada i fruits secs.

La seva lleugeresa el fan perfecte per acabar un àpat de forma liviana.




18 comentaris:

  1. M'agrada el menú que heu preparat. I el postre em pareix molt bo. L'estrela del Nadal sol ser l'armela, així que ixir del guió i emprar altre fruit sec em pareix igualment un encert :)

    Besets
    Bocados Divinos

    ResponElimina
  2. Chica no me extraña que no te diera tiempo. Vayas fotos, la decoración, te lo has currado y el postre ni te cuento. Por cierto quiero una botella como esa me encanta. Mil bss mi niña.

    ResponElimina
  3. Si señora tu si que sabes. Un post navideño al 100%, veo que estás lanzada de lleno con la fotografía, es una alternativa artística maravillosa. La pana cotta increible, mira que no me gusta y estoy por hacerla porque con el sabor de la avellana seguro que que no tiene nada que ver, me lo apunto. Creo que ha sido un menú delicioso. Besos

    ResponElimina
  4. oh, quines postres!! Deuen ser boníssimes. i les fotos són una preciositat. I per una causa, la de Ventanas verdes. Petons

    ResponElimina
  5. Te ha quedado precioso el post Gloria :) y esa panacotta hay que probarla rápido, creo que no tenemos que pensar más para estas fiestas, todo el menú es una delicia.
    Un besote y gracias por el esfuerzo :)

    ResponElimina
  6. ¡Qué ricura de postre! Tan diferente y tan elegante en la mesa. Y las fotos son ideales. Besos.

    ResponElimina
  7. Quina entrada més maca, M.Glòria. Hi prendré una mica més d'atenció a totes aquestes entrades de ventanas verdes. La teva aportació m'encanta! Ha de ser boníssim!
    Per cert, ahir vam anar a Girona i la foto on surt una ampolla de llet on has posat la llet d'avellanes, que posa Le bon lait, i també hi ha un vol i una lletera? doncs ahir vaig veure una botiga nova amb tasses, teteres, lleteretes i bols d'aquest tipus, em va encantar. N'he vist per algun blog alguns de semblants com els que vaig veure, suposo que són d'una marca coneguda, però també n'hi havien uns de molts semblants als teus, em van encantar. L'annècdote és que el meu fill gran va voler entrar per veure el preu d'una tetera que hi havia a l'aparador que m'agradava molt. Va dir -mama, 9€!!! Se'm van posar els ulls com taronges! i va dir -va, t'ho regalem per reis! Jeje, vam entrar i saps quan valia? 39€! jeje! Bé, ens vam i·lusionar els tres per uns instants! Potser un altre dia, estava fora de pressupost!
    Gràcies per la recepta, guapa!

    ResponElimina
  8. ¡¡buenísimo!!
    me ha encantado lo de la leche de avellanas, tiene que darle un sabor fantástico. Un postre ligero pero super navideño. Maravilloso.

    ResponElimina
  9. Com m'agraden les teves fotos Glória!!
    La panacotta d'avellanes ha d'estar boníssima! M'agrada que promocionis els productes de la nostra Terra!
    ptns!!

    ResponElimina
  10. El meu postre de Sant Esteve fa dies que el tinc pensat: panna cotta d'avellanes! jejeje M'ha fet una gràcia al veure la teva magnífica proposta!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  11. Fotazas Gloria!, que maravilla ha sido ver este postre, es un verdadero lujo y la leche se ve exquista, el toquecito de la panela debe quedarle muy bien.
    Que hermosa decoración, te felicito, tu trabajo es hermoso.
    Un beso.

    ResponElimina
  12. M'he quedat amb la boca oberta.......M'has deixat "embadalida"....
    Quina entrada més captivadora...el menú, les fotos, la recepta,.....
    Una abraçada,
    Olga

    ResponElimina
  13. M'ha encantat la proposta de Ventanas Verdes! Un menú ben bo.
    La teva panacotta és fantàstica i amb unes fotografies increibles, com sempre.
    Petons

    ResponElimina
  14. Que delicia Gloria, que menú mas rico, y que fotos mas bonitas¡¡¡.

    Me ha encantado el stand que te has fabricado para las fotos,.... por qué ¿te los has fabricado para las fotos no??? o he metido la pata.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  15. Un menú de verdaero lujo!!! y el postre de panna cotta de avellanas me parece irresistible y bien sano! un beso y feliz navidad

    ResponElimina
  16. Hola guapa!!me encanta la pannacotta, esta me la apunto!!Y como siempre, preciosas fotos. besitos y feliz Navidad!

    ResponElimina
  17. Mai he probat la panacotta y per mi es tota una innovació! definitivament la he de probar! Com sempre les fotos son un espectacle, m'encanten!

    ResponElimina
  18. No us falta raó en aixòs dels àpats però a casa tothom vol el menjar tradicional i la veritat és que la part estètica quedq relegada. Què hi farem ho deixo per uns altres dies.

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria