Pastís de sèmola amb festucs i glassejat de dàtils

_DSC2260títol




No us deixeu portar pel seu aspecte.
Deixeu que el seu gust al paladar us sorprengui.
Últimament només utlilitzo ingredients de cosetes que tinc per casa. Fa unes setmanes publicava una recepta de carquinyolis amb festucs (la pots recordar aqui) pels festucs que un client em va regalar, i aquesta recepta de macarons amb els albercocos secs que l’àvia del meu marit ens va obsequiar per Nadal (aqui pots veure la recepta). Doncs els dàtils d’avui són els últims que queden d’aquell regal de l’àvia.


Collage dàtils sofà
Fent aquesta recepta he recordat que l’any passat vaig anar al mas de la meva amiga Judit, i que allí amb la meva nova passió per fotografiar coses de color groc, vaig expleiar-me fotografiant els dàtils, i fins hi tot un morrut (l’insecte vingut d’Egipte i causant de la mort de les palmeres d’aqui). No he pogut trobar aquestes fotografies, i possiblement es perdessin amb algun problema informatic del que la teconologia ens té per desgràcia “acostumats”.
Per cert que al flickr s’ha creat un grup nou d’still life per colors, i aquest mes va del color groc! El grup es diu Still Color Life i la seva creadora es la Sonia de A que saben las nubes.
_DSC2250

Ingredients pel glassejat de dàtils:
  • 185 grams de panela (suc de sucre de canya evaporat i ecològic)
  • 185 grams d’aigua
  • 200 grams de dàtils
  • el suc de 2 llimones ecològiques
Elaboració del glassejat de dàtils:
  1. Treure el pinyol als dàtils i trossejar els dàtils.
  2. En una cassoleta posem la panela i l’aigua, i anem remanant per que es dissolgui mentre s’escalfa.
  3. Un cop estigui dissolta la panela, hi afegim els dàtils trossejats i el suc de les llimones.
  4. Quant arrequi el bull deixar coure durant uns 8 minuts o fins que els dàtils s’estovin, remanat de tant en tant.
  5. Retirar del foc i deixar refredar. (Si us sembla es pot triturar una mica més)
Ingredients pel pastís de sèmola i festucs:
  • 100 grams d’oli d’oliva aromatitzat amb llimona (jo he utilitzat aquest, veure aqui)
  • 125 grams de panela
  • la ratlladura de 2 llimones ecològiques
  • 2 ous ecològics a temperatura ambient
  • 380 grams de sèmola
  • 170 grams de festucs amb closca (o 90 grams ja pelats)
  • 2 culleradetes (tsp) de llevat en pols
  • 1 culleradeta (tsp) de bicarbonat sòdic
  • 2 iogurts de llimona (185 grams, per qui vulgui utilizar el de soja)
Elaboració del pastís de sèmola i festucs:
  1. Pre-escalfar el forn a 180º, untar les parets d’un motlle quadrat de 23 cm de diametre amb oli, i folrar la base amb paper de forn.
  2. Posar la panela en un bol junt amb l’oli i la ratlladura de les llimones. Batre.
  3. Afegir els ous d’un en un, batent entre cada incorporació. De tota aquesta mescla en direm massa humida.
  4. En un altre bol barrejar la sèmola, els festucs sense closca i pell (veure aqui com es fa), el llevat i el bicarbonat. Barrejar bé. D’aquesta barreja en direm massa seca.
  5. A la massa humida afegir una part de la massa seca intercalada amb el iogurt. Batre bé entre cada nova part afegida.
  6. Un cop està tot barrejat, abocar la massa al motlle preparat i deixar coure durant 25 minuts. (Compte! que cada forn és diferent, i es poden requerir temps molt diferents. La recepta original parlava de 40 minuts!)
Decoració del pastís:
  1. Passar un ganivet per les vores del pastís per ajudar a desmotllar-lo.
  2. Abocar el pastís damunt d’una reixeta, i encara estant calent aquest, abocar el glassejat de dàtils pel damunt i escampar-lo per tota la superfície.
Adaptació de recepta de la Cocina de Postres de l’Editorial Blume.
Aquest pastís, tot i que he mirat d’adaptar amb ingredients molt més sans, no hem d’oblidar que el seu contingut en sucre és elevat, per tant com en tots els dolços en farem un tast ocasional i preferiblement abans de fer exercici.
Collage datils a la taula verda
Amb aquest post vull agraïr a l’Anne de Natural de la Tierra i a l’Heva de una Jaula de Grillos, la seva labor de conscienciarnos de que una dieta més sana és possible amb voluntat.
Collage flors i dàtils
Aquesta recepta s’ha colat aqui. Dissabte vaig fer el pastís, diumenge les vaig fotografiar i editar, mentre que porto tota la setmana editant dues altres receptes. Suposo que no tardaré en publicar-les perque a finals de mes tinc un dels exàmens, excusa pel qual, em mantinc més apartada dels blogs del que voldria. Ara només falta que surti la convocatòria per l’examen de l’especialitat, cosa que en un primer moment es deia que seria el primer trimestre del 2012, després pel primer trimestre del 2013 i ara ja es diu que pel primer semestre del 2013. Quina agonia!
Pel que fa a la recepta d’avui us proposo un joc: que jugueu amb els vostres amfitrions o familiars, a que endivinin els ingredients del cóc. Pocs ho endevinaran! És realment exquisit!
Ah! que me n’oblidava, I UNA FULLETA GROGA:
_DSC2259
Molt bona setmana a tots!

17 comentaris:

  1. Quines fotos més maques.

    M'agrada el toc de festucs.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs prova de fer-lo. Els festucs es el que menys es nota en el gust. El gust de la llimona i la dolçor dels datils es el protagonista. I moltes gracies per la teva opinio sobre les fotografies.

      Elimina
  2. Mi niña que rincón tan bonito!!!! Al final me voy yo para allá....tiempo al tiempo :) En mi casa no habrían durado los dátiles más de una semana , jeje la niña y yo los comemos como pipas. Este pastel tiene que están delicioso, de los que a mi me gustan.

    Y como ya te he dicho antes, gracias a ti por siempre por hacer que tu vida y la de los que te rodean sea mucho mejor ♥

    Las fotos preciosas Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi Anne... asi soy yo. Y mi profesion lo ha magnificado: me desvivo por hacer estar bien a la gente de mi lado.
      Este rincon es adorable. Incluso le ha encantado a mi conejita!

      Elimina
  3. Como me gustan las fotos de hoy con ese rinconcito tan acogedor!!! yo tambien tengo una mesa redonda de hierro en el patio, la tengo mucho cariño porque es heredada pero mis piedras no son tan bonitas, si tuviera esos cantos rodados tendría todo el día a los niños dibujando sobre ellas. Por cierto, yo tambien me he apuntado al grupo de Flickr, a ver si busco cositas amarillas :)
    Gracias a ti ♥

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dentro de unos dias nuevo reportage en el jardin con la esperanza de que lo vea mi profe y me gane puntos para el aprovado! Jejejeee!!!
      Siempre he soñado con un jardin con rincones escondidos. Y en un rincon tenia que estar esta juego de sillas y mesas. Espero que envejezcan conmigo ; D
      La otra opcion era cesped. Pero vivo en el Mediterraneo y paso de esclavizarme con la rasuradora! Y mi conejita no soporta tener hierbajos por encima de su nariz. Vaya estres para ella!
      Aqui podrias fotografiar unos niños pintando y merendando...! AISSS!!!

      Elimina
  4. You have a really good blog. Very interesting read. I will be back to look for more posts, keep it going.
    ___________________________
    roofing

    ResponElimina
  5. Unes fotografies precioses... jo crec que cuinar adaptant les receptes a la teva situació és la millor manera de cuinar! i la solució per als que no ens recordem mai de comprar tots els ingredients d'una recepta! petons!i sort amb els examens!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaaaa!!!
      Tens tota la rao! Davant d'aquest problema sempreiro de tenir farina i ous. Ara fa temps que no he de correr cap a casa decla veina!
      Moltes gracies pels anims. Ho tinc tot a favor per estudiar a fons, pero em falta la voluntat! ; )

      Elimina
  6. Creo que el aspecto es fantástico, tienen que ser muy suaves y puedo imaginarme la textura y hasta el sabor, mmm... ¡qué cosa tan rica, qué delicadeza!. Las fotos son preciosas, me encantan la luz, los colores y la composición. Petons,

    www.cocinaamiga.com

    ResponElimina
  7. Que bona pinta & que boniques les fotos....aquest contrast verd amb el pastisset groc queda perfecte!

    Un peto molt fort :)

    ResponElimina
  8. El veig fantàsticament be, però no le fet mai, ni amb dàtils ni sèmola. Les fotos son molt maques!Petons

    ResponElimina
  9. You have a really good website. Very interesting read. I will be back to look for more posts, keep it going.
    ___________________________
    roofing

    ResponElimina
  10. Una combinación deliciosa Gloria, me encantan los dátiles y el tahine, tengo que probarlos juntos!! Me guardo tu receta, tengo que experimentar nuevos sabores y la sémola no la trabajo todavía!! Una apuesta muy sana y una fotografía envidiable, me encanta ese patio, esas piedras, esa luz!!!
    Besitosss

    ResponElimina
  11. Glòria, qué pastis más curioso y original!. Esa costrita de dátiles me parece deliciosa y habrá que hacerla.
    Oye... me ha encantado la foto del sofá con la lana azul... jejejeje
    Besitossssssss

    ResponElimina
  12. Ja estic al dia de totes les teves receptes!!! Unes receptes espectaculars i unes fotos que et conviden a menjar!
    Gràcies per compartir, i molts d'anims i molta força per la pèrdua d'en Pere. Ell estarà sempre en els vostres records.
    Una forta abraçada, bonica!

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria