Pastís de maduixes i crema {PICNIC pel 2n aniversari del blog}

_DSC2034




Tot va començar fa molts anys…
Tal i com us he explicat moltes vegades, he crescut a la cuina de la meva àvia, que prenia cura de nosaltres mentre els pares treballaven.
Debia ser per allà els anys 80, que arrel d’interessos comercials, les empreses donàven a les clientes llibres per promocionar els seus productes. I deu ser així com a casa va arribar el llibre de “Los Mejores Postres de Maizena”.
La seva portada duia un pastis de maduixes amb una pinta extraordinaria. Va ser veure aquest llibre, que en mi va nèixer les ganes de ser pastissera-fornera.


_DSC2017


Així que aquest ha estat sempre per mi el meu llibre de referencia, on la seves il·lustracions (estan les receptes dibuixades amb el seu pas a pas) m’han omplert d’il·lusió repostera. Aleshores el gran treball era muntar unes clares a punt de neu, on sovint la manca de forces era el punt de partida del desànim.
Algú més recorda aquest llibre?
Es que des d’aleshores sempre he tingut ganes de fer un pastís com el de la portada. I avui us mostro una recepta semblant sense nata, perque a la persona a qui li vaig regalar el pastís li agrada molt més la crema (felicitats Mireia!)


_DSC2026


Des que vaig obrir aquest raconet de pastisseria tinc present fer aquest pastís. Però en tinc tantes de receptes que vull cuinar i tantes coses “prioritaries” per fer, que els dies passen sense poder completar tots els objectius.
Però el segon aniversari del blog, crec que ben bé es mereixia aquesta nostalgia…
De totes maneres aquesta és una versió una mica diferent, ja que he adaptat una recepta del llibre The Primrose Bakery que com a tret caracterísitic incorpora maduixes en la seva massa. El resultat: exquisit!



_DSC2024



No cal dir que és temporada de maduixes i que ara és un bon moment per fer-se amb una bona caixa de maduixes al mercat, ja que aquest any les maduixeres que tinc escampades pel jardí he deixat que fossin les formigues i demés animalons els que en fessin profit; cal estar agraït a la terra…



_DSC2003



Collage Maduixeres



Així doncs passem a la recepta.

Necessitem per la crema catalana:

- llet
- sucre
- ous
- la pell d’una llimona
- 1 branca de canyella




Collage llimones i llibre Maizena


Elaboració tardicional:
1. En un cassó es posen els rovells d’ou amb el sucre i es barreja amb una espàtula.
2. En un altre cassó es fa bullir la llet amb la pell de llimona i la canyella. Quant arrenca el bull deixar coure a foc baix durant 3 minuts. Colar.
3. Tirar un primer raig de la llet al cassó on hi tenim els ous i remenar. Abocar-hi la resta de llet i barrejar amb un batedor manual.
4. Posar aquesta barreja al foc i sense deixar de remanar amb el batedor manual fins que arrenca de nou el bull. S’hi deix una estoneta més i es retira ràpidament del foc sense deixar de remanar perque no se’ns talli.
5. Abocar en un bol per deixar refredar, posant-hi al damunt un paper de cuina absorvent (per absorvir vapor d’aigua) i un plastic transparent (per evitar que se’ns faci crostra).
6. Guardar un màxim de 3 dies a la nevera.

Elaboració amb la thermomix:
1. Posar la papallona al vas i posar-hi tots els ingredients al vas excepte la pell de la llimona i la canyella. Barrejar 15 segons a velocitat 3 1/2.
2. Afegir-hi la pell i la canyella i programar 11 minuts, 90º a velocitat 2. Un cop acabat el procés, tornar a programar el mateix temps però sense temperatura.
3. Retirar la pell de la llimona i la canyella.
4. Abocar la crema en un bol, posar-hi al damunt a tocar de la crema un paper absorvent de cuina (per absorvir el vapor d’aigua) i film transparent (per evitar que ens faci crostra la crema)
5. Guardar un màxim de 3 dies a la nevera.


Collage maduixes


Feia bo, i l’excusa era bona, així que ens vam endur el pastís per fer un picnic al parc:


Collage Picnic lluny


A l’ombra s’hi estava molt bé…


Collage de les coses del picnic



Ingredients pel pastís de maduixes:
Pastís de maduixes
- 210 grams de farina
- 25 grams de farina de blat de moro
- 225 grams de panela
- 1 culleradeta de llevat
- 4 ous ecològics
- 250 grams de maduixes trossejades
- 1 culleradeta d’extracte de vainilla
- 150 ml d’oli d’oliva
- 250 grams de maduixes per decorar




Collage maduixes mans i pastis



Elaboració del pastís:

1. Prescalfar el forn a 180º
2. Engrassar dos motlles de 20 cm de diametre amb oli i folrar amb paper vegetal la base.
3. Tamisar les farines, el sucre i el llevat en un bol.
4. Afegir l’oli i batre.
5. Incorporar els ous d’un en un, i batre entre cada ou per incorporar-los.
6. Afegir les maduixes trossejades i l’extracte de vainilla i barrejar bé fins que quedi una massa integrada.
7. Dividir la massa entre els dos motlles i enfornar durant uns 30-40 mintus (depen de cada forn, caldrà comprovar-ho punxant el centre del pastís per comprovar que surti sec el fiador).
8. Retirar els motlles del forn i deixar reposar damunt la reixeta uns 10 minuts.
9. Passar una espàtula o ganivet per les vores dels motlles per ajudar a desprendre’s les vores del pastís.
10. Abocar els pastissos damunt una reixeta, retirar la base de paper vegetal.
11. Deixar-los refredar del tot abans de farcir.



_DSC1992


Montatge del pastís:
  • Farcir l’interior amb la crema catalana.
  • Pintar amb mermelada de maduixa la part superior del pastís per tal que s’hi adhereixin millor les maduixes netes i senceres.


_DSC2020


I aquest és el resultat final:


_DSC2028





Amb aquests dos anys han passat moltes coses, però sobretot moltes persones per aquest blog, persones que m’han aportat molt. Mai m’hagués imaginat que la presència freda d’una pantalla d’ordinador em poguès arribar a oferir tanta calidesa.





Collage maduixes sencer


MOLTES GRÀCIES
per malgrat la meva poca interacció, vosaltres sigueu venint.

MOLTES GRÀCIES
per tot allò que m’aporteu en cada un dels vostres comentaris/mails.

MOLTES GRÀCIES
per tot allò que mica en mica ha anat conformant UNA AMISTAT.




30 comentaris:

  1. Què bonic el pastís!! M'agraden aquest tipus de pastisos a on es veuen les capes i porten fruita fresca.

    I moltíssimes felicitats per el segon aniversari!! Jo porte encara poquet, però espere arribar també :)

    ResponElimina
  2. nomès dos anys?? sembla que et conegui de tota la vida!!
    Quin pastis més maco i bó!! amb les maduixes i la crema, uff!
    sort que mirar les fotos no engreixa!
    jee!
    petonets i felicitats!!

    ResponElimina
  3. Hola Beatriz, i benvinguda al blog. Verdaderament aquests pastissos d'estètica americana ens tenen el cor robat. Dos anys m'han passat volant, i segur que d'aqui a dos anys tu també penses el matiex.

    Ivana... es que ens coneixem des de fa dos anys, i em compartir coses molt intenses. Et tinc propera, i això fa que sembla que ens coneguem de tota la vida.

    Un petó noies!

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats, ja han passat dos anys????????????
    Saps, jo també tinc el llibre de Maizena, la meva mare m'ho va regalar.
    El pastís és tota una delícia!!!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  5. Querida Gloria, muchas felicidades por tu aniversario, yo creo que tienes dotes de repostera absolutamente. El pastel se ve precioso y debe estar riquísimo con esa crema catalana, además las fresas en la masa, una delicia. Aqui recién hemos comenzado la temporada, tenemos fresas para rato, habrá que disfrutarlas!
    Me encanta el color del esmalte de uñas :), jejje.
    Muchos cariños y gracias por tus fotos tan lindas!

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats i a per molts mes!!! Un pastís de luxe!!! es veu molt i molt bo:) Petonet

    ResponElimina
  7. Que rico! Con esas fotos se me hace la boca agua!

    ResponElimina
  8. Gloria, felicitats pels dos anys i pel munt de fotos q ens has posat, anava baixant i anava dient: oh...oh...totes maquisimes!

    ResponElimina
  9. ¿Por donde empiezo? Lo primero ¡felicidades por tu cumpleblog!!! y Felicidades (Mucho más grande, grandísimo) por tu evolución con la fotografía, se nota que has ganado confianza, son preciosas.
    Y ahora si, que envidia de sombrita para comerse ese pastel ¡que pinta!!!! Yo tambien tengo ese libro y no me había fijado en el pastel, el tuyo me llama muchisimo más.
    Hace poco le decía una amiga que quiero hacer fotos de picnic en un parque cercano que tiene merendero y mira tu ya te has lanzado!
    Besos, besos, besos!!!

    ResponElimina
  10. Moltes felicitats!!!

    I tant q recordo aquest llibre fa 20 quan en vaig casar el tenia, pero llavors no m'interessava la cuina i quan ens vam mudar el vaig deixar a la casa vella jajaja

    Si el tingues avui.

    Unes fotos molt boniques...

    Petonets

    ResponElimina
  11. Que preciosidad Gloria, de post, de pastel y de paraje para merendar!!
    Muchas felicidades por tu cumpleblog, por tu buen hacer, por tu delicadeza y elegancia!! Me encanta tu fotografía y el mimo que pones en ellas, me llevo un trozo de este pastel para celebrarlo!!
    Ese libro me suena mucho, pero no logro recordar en casa de qué familiar lo he visto!!! Todo un clásico!!!
    Un abrazo guapa!!!

    ResponElimina
  12. muchas felicidades y es un placer venir a visitarte lo bordas todo la receta,el post,las fotos la puesta en escena

    ResponElimina
  13. Per molts anys!
    La combinació de crema i maduixes m'encanta!! les fotos molt xules.
    petonets

    ResponElimina
  14. Joé, Glòria, qué bonita la tarta. Y te fuiste con todo eso al parque?. Ayyyy, madre... Yo sería un desastre si tuviera que llevarme todo eso al parque.
    Me ha gustado el relleno y menudas fresas más lindas.
    Beistosssssssssss

    ResponElimina
  15. Tan bonito,todo!Tanto arte,tantos detalles,sencillos a la vez que tan lujosos,toda una terapia para el alma y la vista!Simplemente:ME ENCANTA!FELICIDADES!!!!

    ResponElimina
  16. Moltes felicitats!! Un cop més ens has enamorat amb les teves fotos, la recepta i com no amb calidessa de les teves paraueles. Que per molts més puguis continuar compartint amb tots. PEtons

    ResponElimina
  17. Pues muchas felicidades tesoro. Esas fotografias son una locura, me encantan todas, las del picnic geniales. El post muy emotivo y de la tarta ya que te puedo decir que vaya manos tienes, me comia un trocito pero ya. Un saludo

    ResponElimina
  18. CARMEN: A mi tampoco em sembla que hagi passat tot aquest temps.. i m'agrada saber que també tens aquest llibre, que si bé és molt senzillet, a mi sempre m'ha inspirat!

    KAKO: Ya has vuelto de las vacaciones!!! Yupiii!!! tengo pendiente la receta de tu mermelada. Aún no la he probado! Me la reservo para el gran día. Este fin de semana mis padres me tomaron fotos con ella! Y por lo que dices de las fresas: tengo preparada alguna sorpresa más para este mes. Besos, y muchas gracias por tu lindo comentario!

    CHEZ SILVIA: La veritat es que això de trossejar fruita fresca entre la massa resulta ser extraordinari! T'animo a provar-ho! I moltes gràcies pel teu bon desig!

    NINA: Por suerte, como dicen por ahí, mirar no engorda ; DDD. Besos!

    SONIA: Bonica! tu que estas tan lluny i siempre resultes tan propera. Moltes gràcies per les teces exclamaciones a l'anar baixant la pantalla. Crec que fins hi tot les he sentir ; DDD

    ABRIL: Moltes gràcies!!!

    HEVA. Muchas gracias por tu valoración y felicitación. Yo te animo a que hagas esas fotos en un parque, con niños haciendo una merienda deliciosa! Y si no te vienes aquí que en el pueblo te prestamos parque, y te buscamos niños! Muaaa!!!!

    NEUS: Mira que em feia por de ser la única de tenir aquest llibre! A que és una petita joia nostàlgica? Moltse gràcies pel teu comentari.

    TERESA: Primero de todo te devuelvo este enérgico abrazo que me envias! Mmm!!!! Y mil gracias por tu opinión por lo que hago. Me das fuerzas para seguir adelante. Muchas gracias de todo corazón!

    MIQUEL: Con tu comentario me has hecho subir al séptimo cielo! Gracias de todo corazón!

    EL TALLER DE CUINA: Sempre relacionem les maduixes amb la nata. Però aquest cop la crema li dona un altre gust extraordinari. Moltes gràcies per deixar el teu comentari! ; DD

    LAUBE: Hola cariñin! Pues sí me fuí con todo esto al parque... suerte que esta cerca! Ya tuve una mala experiencia con otra tarta que tenía que regalar por el cumpleaños de una compañera, y justo terminar de fotografiar se me cayó. Pensé que esta vez no se podía repetir la mala suerte.... Muacs!!!!

    CLAUDIA: Vaya pedazo de comentario... me has dejado sin palabras.. Un fuerte abrazo!

    ResponElimina
  19. Quina pasada de pastis!! No necessites donar les gràcies. Les hauriem de donar nosaltres per poder gaudir de les teves receptes i de les teves fotos! Petons

    ResponElimina
  20. Bueno llego con un poco de retraso pero aquí estoy. Me alegro mucho que estés por aquí ya que gracias al blog te hemos conocido y sabemos que eres una buena persona. Y felicidades por tu fotografía cada día más estupenda, gracias por creer en ti. Y por último vaya recetón y merienda que te has montado. Que pena no estar más cerca para poder compartirla.

    Moltes bsss.

    ResponElimina
  21. Buenisita receta y preciosas fotos¡¡¡¡

    Me ha encantado el post.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  22. ERI: Bonica! Quines paraules més maques!!! Moltes gracies!

    RAQUEL: que bello comentario, y la verdad es que tu en hacer posts bellos tienes la mano habil!

    PILI: crec que cal estar agraït a totes les coses bones que ens passen en aquesta vida, i vosaltres formeu part d'aquesta part bona. Un abraçada!

    LUISA: me va bien que digas lo de las fotos, porque tu formas parte de ella. Soy discipula tuya! La amistad esta es precisamente de la que hablo en el post de hoy: los beneficios del tener un blog, la amistad que nace a traves de un medio tan estraño y entramado como es internet. Estaria bien que un dia nos montasemos un encuentro con merendola incluida! Besos!!!

    VIRGINIA: muchísimas gracias!!! Un beso guapa!

    ResponElimina
  23. Moltes felicitats!!!! Quina millor manera per celebrar-ho que amb aquest pastís tan deliciós. Molt bonic!!!!
    Petonets guapa

    ResponElimina
  24. Felicitats!! pels dos anyets de bloc i per aquest pastís tan meravellós.
    Les fotos són precioses :))
    I juraria que la meva mare també té aquest llibre, ho he de mirar.
    Petonets

    ResponElimina
  25. Per molts anys MGlòria!!! :)
    Quin pastís més deliciós! Aquest el provaré de fer perquè m'encanta la crema amb maduixes!!
    I a més, també m'encanten les fotos que has fet.
    Petons artista!

    ResponElimina
  26. Moltes felicitats!! Les fotos són realment boniques!

    ResponElimina
  27. Qué rico y como protagonista la fresa, me gusta.
    Un beso.

    ResponElimina
  28. Aunque retrasadas, muchas felicidades por el cumpleblog. Espero cumplas muchos más, pues tienes un blog realmente estupendo!
    Al igual que la tarta, fabulosa de inicio a fin!!!
    Besos.

    ResponElimina
  29. Mglòria ! Vaig per parts, enhorabona pels teus 2 anys amb el teu fantàstic blog i per l'oportunitat que he tingut de coneixer-te, ha sigut un autèntic plaer ; )
    Ara feia dies que no et visitava i ha sigut una delícia trobar aquesta entrada amb aquest increïble pastís i com sempre dir-te que a les teves fotos només els hi falta que desprenguin olor i poder-les tastar !
    1 abraçada

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria