Esmorzars en familia {1º Caranaval de la Nutrición+Ventanas Verdes}

Aquest mes, les integrants de Ventanas Verdes hem volgut participar en el Primer Carnaval de la Nutrició aportant cada una de nosaltres la nostra opinió sobre el lema proposat:

Totes nosaltres d’una manera o altra estem compromeses socialment amb aquesta manera de pensar i fer.
Des de la meva part, crec que el millor que podia fer avui, era invitar a participar al blog un professional de la salut infantil perque ens doni el seu punt de vista professional. Així doncs, no seré jo qui avui us parli de salut, sinó que cedeixo el torn al que va ser el meu pediatre, professor a la universitat i que va viure en la pròpia pell la preocupació dels meus pares (els seus cosins) vers el tema que avui ens porta aqui.
Us deixo doncs, la seva aportació:


En el nostre país un dels problemes més habituals dels hàbits alimentaris és la incorrecta distribució horària dels diferents àpats, de manera molt especial el de l’esmorzar. Saltar-se’l és un fet generalitzat i inqüestionable i l’excusa més habitual és el ritme desenfrenat de la nostra societat: No tenim temps.
Si fem una enquesta escolar, gairebé sempre, l’esmorzar presenta un aport energètic deficient, bastant inferior a les recomanacions. Una de les maneres que ,s’han estès com a costum, és la ingesta que fan la majoria d’escolars i treballadors a mig matí com a conseqüència d’un esmorzar insuficient i sovint exclusivament líquid.
Si les recomanacions diuen que l’esmorzar ha d’aportar el 25 % de les necessitats energètiques diàries i sovint no aporta ni el 5 %, aquest desequilibri genera un dèficit calòric que de manera habitual es manifesta sobre el nen en forma de decaïment, manca de concentració, mal humor i en aquestes edats escolars pot condicionar i condiciona l’aprenentatge , una davallada del seu rendiment ja que la seva capacitat de locució, de memòria, de creativitat i de resolució queden particularment afectades. L’afectació de les funcions cognitives és deguda a un estrès metabòlic moderat provocat per un dejuni nocturn perllongat fins al migdia. Podem considerar que l’esmorzar és un hàbit alimentari que arriba a condicionar l’estat físic i psíquic i nutricional del nen.
En un esmorzar equilibrat cal encabir-hi ,com a mínim, tres grups bàsics d’aliments: làctis, fruites i cereals. Altres, com el càrnic, serveixen per enriquir-lo des del punt de vista nutricional. Làctis en forma de llet ,iogurt i formatge, cereals en forma de pa, torrades, o altres aliments del grup, fruites en forma de fruita fresca entera,compota o sucs.
Ara bé, si no sou capaços d’aixecar del llit ,mitja hora abans de l’habitual, els vostres fills o vosaltres no us hi veieu en cor penseu que com a mal menor podeu distribuir-ho en dos petits àpats: l’esmorzar i el de mig matí. I , sobretot, poseu-hi molta imaginació per no fer de l’esmorzar, o qualsevol altre àpat, un avorriment per la rutina.
Jaume Iglésias Solà
Pediatre Emèrit
Antic president de la Societat Catalana de pediatria


Moltes gràcies per la teves paraules, de ben segur que el teu escrit portarà a moltes famílies a una reflexió sobre els seus hàbits i com aquests poden arribar a condicionar el futur dels seus fills.
També et pot interessar llegir el que la meva resta de companyes han publicat respecte aquest tema:
Educarse para educar, per Ajonjolí

8 comentaris:

  1. La verdad es que los míos si que desayunan bien, pero creo que no les aporta el 25 % de energía necesaria al día, tendría que analizarlo bien. Sin embargo según una noticia escuchada recientemente en televisión, más de 80% de los niños sale sin desayunar de casa, me parece muy, pero que muy alarmante, ójala muchos lean este texto y tomen conciencia. Comparto en el Fb. Muchas gracias a Jaume Iglesisa, por su aportación y a ti por presentárnoslo. Feliz semana reina

    ResponElimina
  2. La verdad que lo del desayuno es super importante. Afortunadamente, se lo he transmitido a mi hija, y hace el desayuno a diario. Pero de muchos niños que no lo toman, por prisas e incluso porque para los padres es más cómodo. Somos los primeros en inculcar estas cosas. Besos y feliz semana.

    ResponElimina
  3. Recomanacions molt "clássiques", però reconec que necesáries. Encara que la fórmula es por organitzar d'altres maneres, en funció de les neccessitats i costums de cada casa. Sempre donem per fet que tothom pren lactics i no es així, i sembla que aquest sigui l'unic esmorzar universalment saludable, i tampoc es així.
    Pero entenc que enmarcat dins la nostra cultura, es el més comú, encara que per la diversitat actual de la societat actual a causa de la immigración i demés, mai está malament fer alguna menció a altres fórmules que incloguin més maneres de menjar.

    Moltes gràcies doctor Iglésias!

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies pels vostre comentaris, companyes!

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Una aportación estupenda Gloria, gracias Doctor Iglésias, de mis dos peques uno se levanta con mucha hambre todas las mañana y al otro no le entra nada, hay que despertarle con tiempo para que haga algo de apetito y a veces ni así :(

    ResponElimina
  7. Se agradece tu preocupación y aportación en un tema tan básico e importante. Subrayo en fluorescente la última frase ( poner mucha imaginación.....) Por suerte en casa no es asignatura pendiente, pero no hay que bajar la guardia....
    Ah, estupendos los enlaces..Gracias.

    ResponElimina
  8. ¡Muchas gracias guapa, muy buen trabajo y muchas gracias al Dr. Iglesias por su valioso aporte!. Besos.

    www.cocinaamiga.com

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria