Tutorial GELATS

S’acosta el bon temps, i a tots en algun moment ens deleita un bon gelat.
No sabeu el gust que dóna menjar-se els propis gelats: controles els ingredients, gust extraordinari, cremositat, passar una estona divertida mentre els fas.. i en realitat és molt més fàcil del que ens pensem.
El més díficil és esperar el temps de congelació per poder-los tastar.



DSC_3553.NEF


Però per començar el primer tutorial de com fer gelats, parlaré dels estris necessaris i dels ingredients perque l’éxit d’un bon gelat rau en la qualitat dels seus ingredients.


MATERIAL NECESSARI PER FER GELATS
  • Batedora elèctrica, de varetes o manual (evidentment amb una màquina elèctrica el treball de batre serà molt més fàcil).
  • Robot de cuina, thermomix o pasapurés.
  • Cassó per fer el bany maria.
  • Bols
  • Cubitera
  • Culleres de servir gelats
  • Cullera de fust
  • Espàtula de goma o silicona
  • Tamisador o malla fina
  • Termòmetre
  • Geladera elèctrica, o accessori de la Kitchen Aid.
    INGREDIENTS

    Partim de la premisa que un bon gelat neix d’ingredients de primera qualitat.
    • NATA: Habitualment s’utiliza la nata amb un 36% de contingut en grassa, encara que també es pot substituir per les nates baixes en grassa (16-18%) però també en variarà la cremositat.
    • LLET: es pot substituir la llet sencera per la desnatada. També podem canviar la llet de vaca per llet de soja, arròs o civada.
    • IOGURT: El millor iogurt per fer gelats és el tipus grec.
    • XOCOLATA: podem utilitzar xocolata blanca, xocolata semi amarga/dolça –que és la que conté un 35% de cacao-, xocolata negre o que contingui una baixa proporció de sucre, perletes de xocolata i xocolata en pols –em refereixo al Puro cacao Valor, no al Cola Cao o Nesquik-.
    • CAFÈ: Habitualment s’utiliza el café exprés. Si el volem utilizar instantani: 1 culleradeta de postre de café soluble per 60 ml d’aigua calenta.
    • ALCOHOL: L’alcohol impedeix que els gelats i els sorbets facin gel, fen que la textura sigui més cremosa, a més de donar gust. Cal tenir-ho en compte sobretot si n’han de menjar els nens. El licor pot ser el que es vulgui, però de qualitat. Per aquelles receptes incorporin fruita podem utilizar licors com el kirsch, vodka, aiguardent. La proporció per garantir que el gelat solidifiqui és de: 3 cullerades soperes per cada litre de gelat.
    • GELATINA: 4 fulles de gelatina equival a 28 grams de gelatina en pols.
    • OUS: Habitualment s’utilizen ous grans d’un pes aproximat de 60 grams.
    • SUCRE: impedeix la congelació, per tant no passar-se en el seu ús. I recordeu que en podeu substituir una part per el sucre invertit.
    • CORN SYRUP o SUCRE INVERTIT: Substituïm el 30% del sucre de la recepta original de gelat per sucre invertit aconseguim que el gelat sigui molt més cremós, ja que evita la cristal·lització. Podem arribar a substituir fins el 80% del sucre original de la recepta.
      Utilització en bizcochos: Podem substituir el 20% del sucre d’un pastís pel sucre invertit, fent que aquest es mantingui més flonjo durant més temps, ja que aporta humitat i accelera el procés de llevar.
      Masses fermentades: Utilitzar entre el 50-70%. Més avall, la recepta de com fer el sucre invertit.
    • Més avall la recepta.
    • EXTRACTES: els millors són els naturals.
    • CREMA DE MANÍ: Millor utilitzar la comprada, ja que la casolana fa molt d’oli, i de mal barrejar amb la resta d’ingredients.
    • MEL, FRUITS SECS, FRUITES FRESQUES, ESPECIES… i imaginació!!!


    Recepta del SUCRE INVERTIT amb Thermomix (per a 500 gr)

    Ingredients:
    • 150 grams d’aigua embotellada
    • 350 grams de sucre
    • 1 sobre BLANC (àcid cítric)
    • 1 sobre MORAT
    Elaboració:
    1. Posar l’aigua a Tª ambient al vas: 3 minuts+50º+V5
    2. Afegir el sucre: 6 minuts+80º+V4
    3. Afegir el sobre BLANC i barrejar: 10 segons + V4
    4. Esperar que la Tª del vas baixi a 60º (uns 5 minuts).
    5. Un cop arribi a 60º incorporar el sobre BLAU. Barrejar: 1minut+V4
    Conservació: Aquest sucre s’aguantarà tancat de 10 a 12 mesos a Tª ambient.



    DSC_3840.NEF

    Gaudeix aquesta primavera fent els gelats d’aquest estiu!


    Fonts: Velocidad cuchara, The Perfect Scoop de David Lebovitz, Los secretos del helado de Angelo Corvitto, Locos por los helados de Fabio Asti y Anna Prandoni, La heladeria en casa de Aida Argüelles.

    DSC_3565.NEF

    Aquesta setmana passada el blog va fer un any. M'hagués agradat cel·lebrar-ho d'alguna manera especial amb tots vosaltres, però entre l'evento photo blog i circumstàncies familiars les prioritats han passat una vegada més per davant dels desitjos.
    Vull agrair-vos a tots la confiança que heu despositat en aquest racó de la blogesfera.
    ¿Qui es podia pensar que un any canviara tant la meva vida?És que no puc passar sense vosaltres.
    Cada visita, cada comentari, totes les persones que us heu acostat, i que al llarg d'un any us he anat coneixent millor, fent d'aquest món culinari a la red un lloc de trobada, de compartir i de naixement d'un sentiment molt especial que és l'amistat.
    Per tots i cada un de vosaltres dedico la recepta d'avui.

    En les pròximes setmanes us aniré explicant com fer gelats de manera tradicional, amb la Thermomix i amb la Kitchen Aid.

    I receptes!
    ShabbyBlogsDividerA

    14 comentaris:

    1. Moltes felicitats pel cumpleblog, Mglòria!!!!!!!!!!!!!

      ResponElimina
    2. Felicitats Mglòria pel cumple blog!!!He pres nota de tot i espero més futures receptes amb moltes ganes!!!petons

      ResponElimina
    3. ¡Qué maravilla de tutorial, muy muy muy bueno!, me voy a hacer un heladito... mmm... ¡qué ricos son y qué alegría cuando los haces en casa y ves el resultado, quedan deliciosos!. Un besote.

      ResponElimina
    4. ¡¡¡FELIZ CUMPLE BLOG!!!. Un besote.

      ResponElimina
    5. Felcitats! Aquesta tutorial la millor recepta, com tu molt bé has dit...
      T' esperem!

      ResponElimina
    6. ets la reina dels tutorials!!! jijiji. Moltísismes felicitats per aquest primer any!!!! segur que en celebraras molts més! ;P. petonetssssssssss

      ResponElimina
    7. MOLTES FELICITATS, PETITA!!!
      Aquest cop no ha sigut posible, pero que es preparin per el 100 seguidors.!!!
      Ets la millor, i t'estimem moltíssssimm.
      Motls petons

      ResponElimina
    8. Felicitats!!!!!
      Doncs jo trobo que ho has celebrat molt bé, amb un post super interessant i amb molta informació de com fer un bon gelat a casa. Ja me l'he guardat a favoritos per anar-los consultant, que a mi els gelats m'encanten!!! :)

      ResponElimina
    9. Hola gaupetona!!! Moltes felicitats!! Quina il·lusió oi? Moltes gràcies pel tutorial. Ahir vaig estar buscant inofrmacio del sucre invertit per que vull començar a fer més gelats (no tinc maquina), però vull fer-los el millor possible i això m'anirà molt bé!!! Petonets

      ResponElimina
    10. Hola guapa!! Moltes felicitats!! Un any!!!!! A continuar així i que tots nosaltres ho poguem gaudir.
      La foto del gelat em sona! ;DD
      Molts petonets i molts d'ànims!!

      ResponElimina
    11. Ei, Moltes Felicitaaaats! ... avui si que ho he fet quan tocava, ;D

      Ja espero les receptes dels gelats ...mmmm ... que bons que són!

      Una abraçada ben forta.

      Sonia B.

      ResponElimina
    12. MªGlòria, felicitats per aquest primer aniversari del blog!!
      Molt bona idea fer un tutorial sobre gelats casolans! :)
      Petons!

      ResponElimina
    13. felicidades por tu cumple blog. Como pasa el tiempo. Esperamos esos helados, ricos. Muy buen tutorial. Bss

      ResponElimina
    14. Hola Gloria, he visto que presentas una de tus fotos al Photo Blog de Junio y quería pasar a desearte buena suerte.

      Me he quedado enamorada con tu blog, que no conocía, y me acabo de hacer seguidora porque no quiero perderlo de vista. Es fabuloso :)

      ResponElimina

    Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
    Mglòria