Defínitivament he de dir que aquest és el meu pastís preferit. Perquè ens hem fet grans i ja no podem dir que només els de xocolata són els millors…
Encara que contra gustos no hi ha rés escrit i continua havent-hi qui és incondicionalment fidel a la xocolata, oi Sònia? i Rafel, i Lluís, i Divori? Possiblement la xocolata sigui l’únic àpat “negre” que més seguidors té.
Avui dedico aquest post a la meva amiga Gemma. Ens coneixem des del parvulari, i la nostra amistat ja té la talla de senior.
Li dedico a ella per ser com és, tant simple com això, tant simple com els ingredients de la recepta.
Li dedico a ella perquè són uns parents seus pastissers els qui amb les seves delicatessen fa anys que omplen d’alegries els diumenges a la taula. I perquè són ells els qui han educat el nostre paladar als sabors més exigents. Pastisseria Soler, de El Vendrell (a la plaça de les garrofes, darrera la plaça Nova).
Li dedico a ella perquè també és el seu pastís preferit.
Li dedico a ella perquè dintre de la simplesa de la seva personalitat, és una persona que t’omple.
No vivim massa a prop, i li volia portar el pastís fet, per honorar-la, però la distància i els horaris laborals han estat l' impediment.
(La pròxima trobada que fem: te’l porto!)
Aquest pastís es fa en 3 parts.
En una primera part elaborem la massa sablé.
Un cop feta i freda, hi aboquem la lemon curd freda al damunt.
I és aleshores quan muntem la merenga i la utilitzem per decorar l’acabat del pastís:
INGREDIENTS PER LA MASSA SABLÉ
- 300 grams de farina de reposteria
- 150 grams de mantega freda, trossejada a daus petits
- 1 pessic de sal
- 70 grams de sucre glacé
- 2 rovells d’ou
- 1 culleradeta de llevat en pols
ELABORACIÓ DE LA MASSA SABLÉ AMB LA THERMOMIX
1) Afegir tots els ingredients al vas de la thermomix seguint aquest ordre: farina, mantega, sal, sucre glacé, rovells i llevat en pols.
2) Programar: 20 segons a velocitat 6. Veureu que la massa s’ha convertit en una espècie de galetes trossejades:
3) Aboquem la massa damunt de paper film.
Un cop hem abocat la massa damunt del paper film, vigilant de no manipular-la gaire, en fem una bola. L’emboliquem amb el paper film i la guardem a la nevera un mínim de 15 minuts.
4) Passat aquest temps, aplanem la massa i folrem un motlle de tartes, mullant les vores perqué s’hi adhereixi la massa:
I guardem el motlle a la nevera uns 15 minuts més.
Mentre el motlle i massa es refreden a la nevera, pre-escalfar el forn a 180º.
5) Coure la massa al forn (dalt i baix) durant 15 minuts a mitja alçada damunt de la reixeta. Quant s’acabi el temps la deixarem refredar SENSE desemmotllar, i no cobrirem amb la lemon curd fins que estigui completament fred tot: massa i lemon curd.
ELABORACIÓ TRADICIONAL DE LA MASSA SABLÉ
1) Incorporar tots els ingredients dins un bol.
2) Amb l’ajut d’un batedor amb pales mesclar fins que es converteixi en textura de galetes trossejades.
3) També es pot fer a mà: mesclar tots els ingredients fregant els ingredients entre els dits. (És preferible que per higiene utilitzeu guants sanitaris). De totes maneres penseu que aquesta massa no vol ser gaire treballada, per tant us recomano l’ús d’un robot de cuina (thermomix, kitchen aid, o qualsevol dels utilitzats per reposteria casolana).
INGREDIENTS PEL FARCIMENT
- 500 grams de lemon curd (si cliques damunt de lemon curd t’enllaço a la recepta).
INGREDIENTS PER LA MERENGA
- 4 clares d’ou pasteuritzades (jo les compro al Mercadona, secció de neveres)= 120 grams
- 1/4 tsp de cremor tàrtar
- 1/2 tsp d’essència de vainilla
- 50 grams de sucre glacé
ELABORACIÓ DE LA MERENGA AMB LA THERMOMIX
1) Amb el vas ben net i sec posar-hi la PAPALLONA i tots els ingredients EXCEPTE el sucre. Programar: 6 minuts+37º+velocitat 3 1/2
2) Sense programar temps i deixant la thermomix a velocitat 3 1/2 anar afegint cullerada a cullerada el sucre fins incorporar-lo tot.
3) Posar la merenga damunt de la lemon curd. Ho podem decorar de dues maneres:
a) Posant la merenga dins una màniga pastissera. Fer muntanyetes començant pel centre del pastís i anar-se obrint fins als laterals. Per fer les muntanyetes de merenga posicionarem la màniga pastissera en angle de 90º, quasi tocant la base del lemon curd apretarem la màniga fins a fer sortir la merenga. Parar i retirar la màniga pastissera. Ja tenim una muntanyeta de merenga feta.b) Escampem amb l’ajut d’una espàtula·la la merenga per damunt del lemon curd. Un cop tota escampada amb un moviment ascendent de canell apugem la merenga fent puntes. És més fàcil per qui no té per mà l’us de les mànigues pastisseres, i fins hi tot queda més bonic.
4) Gratinar al forn 15 minuts, deixant el pastís a la part més baixa del forn (eh, Cristina), perquè el gratinat sigui més uniforme i assequi tota la merenga. NO marxar: fàcilment se’ns pot cremar.
ELABORACIÓ TRADICIONAL DE LA MERENGA
1) En un bol batre les clares d’ou i el cremor tàrtar fins que formin punxes dures.
2) Afegir-hi l’extracte de vainilla i seguir batent
3) L’últim pas és afegir-hi el sucre glacé a cullerades, de mica en mica, perquè s’integri paulatinament: sense parar de batre!
La merenga feta de manera tradicional la podem fer a mà o bé amb un batedor elèctric de varetes, cosa que us recomano per facilitat, comoditat i evitar una lesió muscular de tant batre. Seguir l’elaboració segons explico en el punt 3 d’elaboració amb la thermomix.
Com que no la vaig poder dur a casa de la meva amiga, me la vaig endur a la feina, i això és el que va passar:
Vist i no vist, els plats s’anaven buidant, i el pastís acabant.
A la vista pot quedar més o menys agraciada… però al paladar no hi ha cap dubte: excel·lent!
Ah! i va ser gràcies a Msn Salvador qui hem va explicar el significat de "Pie" en anglès, i des d'aleshores sempre m'ha fet gràcia la connotació especial que té per mi "Pie"...
Hola glòria, molt bo eh...
ResponEliminaElena
hola ,avellanes del baix camp no es diu,la denominacio correcte es "avellana de Reus",
ResponEliminaaquest es el nom que la gent pot trobar al comerç.
una web molt interesant en el tema de cuina es :
ResponElimina"a fuego lento"
espero que puguis trobar coses interesants.
fins un altra dia.
Primer de tot moltes gràcies pels vostres comentaris.
ResponEliminaAfegir que tindré ven compte el correcte nom de a denominació d'origen correcte per proximes recetes amb avellanes.
Passaré a fer una visita a la vostra recomanació de "a fuego lento".
Fins aviat ;)