Crema de Verdures & Farcells de Col {LA TAVELLA}



La Tavella pertany a la fundació Viver Bell-lloc, entitat sense lucre dirigida a oferir una alternativa laboral a persones amb risc d'exclusió.

I la veritat, no em puc resistir participar en projectes d'aquesta mena, ajudar modestamente des del que jo puc oferir a través del meu blog, per donar a conèixer aquest treball d'integració i esforç, per fer d'aquesta societat nostra una mica més justa i equitativa per a tots, sobretot ara en que d'alguna manera o altra se'ns ha fet més gros el forat de la butxaca, però encara més per aquells que pateixen una discapacitat, perque tots hem de reconèixer que els qui creem les discapacitats som els que no en tenim.






Jo fa anys que consumeixo fruita, verdura i llegum ecològic.

El dia que vaig decidir que faria una alimentació saludable, en que procuraria que les verdures fossin els protagonistes dels meus àpats, em vaig plantejar la següent pregunta:

¿ja són prou saludables les verdures i fruites que em menjo?

¿Té sentit "esforçar-me" a menjar verdures/fruites si aquestes estan plenes de productes químics?

¿Sabeu que la majoria d'aquests productes químics que menjem a través "d'aliments bonics" no els arribem a eliminar mai, i que són tòxics acumulatius?

¿Ambientalment no rebem prou contaminació?

Aleshores la següent determinació va ser consumir el màxim d'aliments ecològics, i sincerament crec que haurien d'estar a tots els establiments de primera mà. Però per això no cal preocupar-se, perque la majoria d'aquests distribuidors ofereixen el producte a la mateixa porta del client, i sense intermediaris que sense escrupols s'enriqueixen a costa d'exprèmer al pagès. 







El menú de l'àpat que avui us presento consta de:


1r plat: Crema de verdures amb envolcalls de brick

2n plat: Farcells de col 







Aquesta crema de verdures està feta amb algunes de les verdures de la cistella, i totes les restes de les verdures que he utilitzat per altres preparacions que més endavant us presentaré. És a dir: la part verda dels porros, el tronxo del brocoli i de la col, també hi podriem afegir les fulles més exteriors de l'enciam, que en aquest cas van ser per la meva conilleta.
No podem malbaratar rés, i tot es pot aprofitar! 






CREMA DE VERDURES AMB ENVOLCALLS DE BRICK

Ingredients per la crema de verdures, per 6 persones:
  • Tronc del brocoli
  • Tronc de la col
  • Un manat de bledes d'uns 200 grams
  • La part verda dels porros
  • 2 patates vermelles
  •  1 ceba
  • aigua
  • sal i oli
  • festucs trinxats i sèsam torrat
Elaboració de la crema de verdures tradicional:
  1. Netejar i trossejar les verdures, i les posem dins una olla.
  2. Afegim aigua fins que les verdures quedin totalment cobertes.
  3. Hi tirem una culleradeta de sal i ho deixem coure durant uns 30 minuts.
  4. Acabada la cocció, hi afegim un bon raig d'oli d'oliva i ho triturem. (Jo a vegades abans d'afegir l'oli retiro una part de l'aigua per controlar si vull la crema més espesa o líquida. Si queda massa espessa sempre s'hi pot afegir una mica de brou o aigua).
  5. Servir en un bol espolvorejant pel damunt una mica de festucs trinxats i sèsam torrat. Si no tens problemes de sobrepes també hi queda molt bé un raig d'oli aromatitzat.
Elaboració de la crema amb thermomix:
  1. Afegir al vas la ceba i el porro nets i trossejats a una mida uniforme.
  2. Afegir 30 gr d'oli i trinxar: 5 segons a velocitat 5. Baixar les restes de les parets cap a la base del vas.
  3. Coure: 7 minuts+temperatura varoma+velocitat 1
  4. Netejar i trossejar uniformement el resta de les verdures i afegir al vas. Cobrir totalment d'aigua i una culleradeta de sal.
  5. Coure: 25 minuts+ temperatura varoma+velocitat 2.
  6. Parar la thermomix i quant arribi a marcar una temperatura de 80º triturar 10 segons a velocitat 5. Si t'agrada més homogeni augmentar temps i velocitat. Si t'agrada més clar afegir aigua.
  7. Servir en un bol espolvorejant pel damunt una mica de festucs trinxats i sèsam torrat (si no tens problemes de sobrepes també hi queda molt bé un raig d'oli aromatitzat) i els envolcalls de brick.


ENVOLCALLS DE BRICK

Ingredients:
  • 3 porros (la part blanca)
  • formatge ratllat
  • pasta brick o filo
  • farigola seca
  • oli i sal
Elaboració:
  1. Posar oli en una paella i quant estigui calent afegir el porro tallat a fines rodanxes.
  2. Un cop el porro estigui daurat el retirem de la paella i el deixem en un plat amb paper absorvent. Salar al gust.
  3. Tallar triangles de la pasta brick o filo al mateix moment de montar el plat, ja que sino s'asseca la massa i deix de ser moldejable.
  4. Omplir el centre de cada triangle de brick amb una mica de porro, una mica de formatge i espolvorejar una mica de farigola.
  5. Envolcallar i fregir en la mateixa paella on hem cuit els porros, o bé si ho vols menys calòric els pots coure al forn: 7 minuts a 180º.








I aquest és el segon plat: uns farcellets de col.

Hem de recordar de fer els nostres àpats de manera que la verdura i llegum en siguin els protagonistes, i els hidrats de carboni (pa, patata, arròs, pasta, farines) i carns en siguin els acompanyaments. Per tant us aconsello que mireu d'incloure el màxim nombre de varietats de verdures als nostres àpats per fer-los més saludables.

Perqué menjar verdura no té perqué ser aburrit!

En aquest segon plat podem fer partíceps als més petits a la cuina fent els envolcalls. Segur que després en voldrán més d'un!


















FARCELLETS DE COL, per a 6 persones

Ingredients:
  • 6 fulles de col de mida semblant
  • 250 grams de xampinyons
  • 400 grams de carn mixte picada
  • 2 cebes mitjanes
  • 1 all
  • oli i sal
  • aigua
Elaboració dels farcells:
  1. Coure al vapor les 6 fulles de col durant 10 minuts. Retirar, passar cada fulla per aigua freda i reservar.
  2. En una paella amb una mica d'oli calent sofregir les cebes i l'all fins que la ceba sigui transparent. 
  3. Afegir la carn picada. Quant aquesta perdi el seu color vermell afegir els xampinyons trossejats.
  4. Un cop s'hagi evaporat tota l'aigua afegir la sal i remanar. Retirar del foc i reservar.
  5. Estendre les fulles de col i farcir del sofregit de carn al centre de la col. Embolicar de manera que quedi el farcell tancat i amb les puntes amagades sota.
  6. Coure al vapor els farcellets durant 40 minuts. 

Elaboració dels farcells a la thermomix:
  1. Pas 1: Omplir el vas amb 700 grams d'aigua i el recipient varoma amb les fulles de col. Coure: 10 minuts+temperatura varoma+velocitat 1. Retirar el recipient varoma i passar cada fulla per aigua freda i reservar.
  2. Seguir els mateixos passos de l'elaboració tradicional del pas 2 al 5.
  3. Pas 6: Posar 600 grams d'aigua al vas, posar els farcells dins el recipient varoma i coure 40 minuts a temperatura varoma i velocitat 1.


SALSA DE BOLETS

Ingredients:
  • 100 grams de vi blanc sec
  • oli, sal i pebre
  • 1 all
  • 1 ceba
  • 2 bosses de barreja seca de bolets: ceps, rossinyols, cama-secs, trompetes i orelles
  • 200 grams de nata per cuinar
Elaboració de la salsa de bolets:
  1. Escaldar els bolets posant-los en un bol coberts d'aigua calenta.
  2. Trossejar la ceba i l'all i coure fins que la ceba sigui transparent.
  3. Triturar aquest sofregit al turmix.
  4. Tornar abocar a la paella junt amb els bolets escòrreguts, 100 ml de l'aigua d'escaldar els bolets, la nata, la sal, el pebre i el vi. Coure a foc baix durant 10 minuts deixant fer un lleuger xup xup, i remanant freqüentment.
Elaboració de la salsa de bolets a la themomix:
  1. Escaldar els bolets posant-los en un bol coberts d'aigua calenta.
  2. Trossejar i triturar la ceba i l'all, junt amb 50 grams d'oli: 4 segons a velocitat 5. Baixar les restes que hagin quedat per les parets.
  3. Coure: 5 minuts+temperatura varoma+velocitat 3 1/2
  4. Acabat el temps triturar: 15 segons a velocitat 7 (no sobrepassar aquesta velocitat!)
  5. Afegir els bolets escòrreguts, la nata, la sal, el pebre, el vi i 100 grams de l'aigua d'escaldar els bolets. Coure 10 minuts a una temperatura de 100º a velocitat cullera amb gir a l'esquerre.

SERVIR ELS FARCELLS DE COL ACOMPANYATS D'ARRÒS BLANC I LA SALSA DE BOLETS.




















D'aqui uns dies us presentaré un altre menú ecològic, estigueu atens!  ; P





LA TAVELLA HA PERMÉS FINS A LA DATA CREAR 11 LLOCS DE TREBALL A PERSONES AMB DISCAPACITAT.

VOLS AJUDAR A MANTENIR O FER CRÈIXER LA SEVA ENTITAT A LA VEGADA QUE APORTES QUALITAT A LA TEVA ALIMENTACIÓ?


TRIA AQUÍ LA TEVA CISTELLA.




14 comentaris:

  1. Jo ja fa uns mesos que compro la cistella. Per ara, n'estic encantada! petons!

    ResponElimina
  2. Caram! Són unes súper receptes, aquestes! I amb la qualitat de la TAVELLA, que rumia molt el que fa. Com tu, veig! Que les fotos estan pensades i són precioses!! Petons

    ResponElimina
  3. Boníssim tot, Glòria! Jo ahir també vaig fer una crema de verdures i després de la crema de coliflor de l'altre dia ara en poso a totes les cremes, queden bonínimes. Hem de menjar sa, bo i econòmic, així tirarem la família endavant.
    Unes fotos molt maques, amb el seu propi estil. M'agrada veure com cada bloc va agafant de mica en mica la seva pròpia personalitat. Tu, i algun bloc més quan veig algun foto per exemple al flickr dic de seguida, aquesta foto és de tal... i això m'agrada, amb estil propi!
    Petons, guapa!

    ResponElimina
  4. Son aquestes petites accions del dia a dia, les que fan canviar les coses. Els avantatges de comprar directament del pagès en lloc d'anar a una gran superfície, son moltes, ja no sol per la relació qualitat preu, doncs comprant productes de proximitat, contribuïm a millorar el medi. Els petits canvis que fan moltes persones son les que fan canviar el mon. Que passis un bon dia!

    ResponElimina
  5. Hola maquisss!!!
    Jo m´apunto al teu menú si o si!!! Les cremes de verdures a casa van que volen!!! ara ja els hi enxufo la de coliflor que la trobo excel.lent, doncs ja se la menjen com de les preferides. Els farcellets m´han semblant de lo mes sencill i bo, amb la salseta ja els acabes de vestir.

    Cada setmana compro verdures a kg!!! tinc una verduleria que mitja botiga es producte de camp directament del pagès, hi han verdures que no son gaire maques però el sabor es genial....mira-.... l´últim dia vaig comprar unes pastanagues groges que flipes, vaig fer una cremeta dolça per llepar-se els dits.
    No et dic res de les fotos per no fer-me pessada....però tenen identitat pròpia. M.G !!! Muakssssss

    ResponElimina
  6. Quina iniciativa més chula! I el plat m'encanta guapissima...molts petonets

    PD: com no, les fotos perfectes!

    ResponElimina
  7. Estás haciendo un trabajo estupendo. Es maravilloso verlo. Un besazo

    ResponElimina
  8. Estás haciendo un trabajo maravilloso. Un besazo

    ResponElimina
  9. ¡Me ha encantado tu entrada!, todo mi reconocimiento; por tu labor más que loable y por tus recetas verdaderamente deliciosas. Un besote,

    www.cocinaamiga.com

    ResponElimina
  10. Impressionants receptes i presentació. La nostra enhorabona Mglòria! Ho intentarem posar en pràctica ;)

    ResponElimina
  11. Fa una pinta boníssima y si a més és ecològic, ja no et dic res. Molt Bo! Petons.

    ResponElimina
  12. Un apat sens dubte sa i delicios. Ara mateix vaig a la web de La Tavella. Petons i bon finde!

    ResponElimina
  13. Molt bona tasca, la de la Tavella. I la teva.....i la teva....no hi ha paraula per descriure-la. Només et puc dir...gràcies!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Moltes gràcies per la vostra visita a Gourmenderies,
Mglòria